Sardone: Srbi na Kosmetu neprekidno na nišanu albanske većine

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 mjeseci u

Region

Foto izvor: tickmedia/antonkrasniqi

Italijanski poslanik u Evropskom parlamentu Silvija Sardone izjavila je da prilikom boravka na Kosovu i Metohiji nije vidjela nijednu suštinsku mjeru zaštite ljudskih prava pripadnika manjina koji su mahom hrišćani, a da su Srbi na Kosovu i Metohiji neprekidno na nišanu albanske većine.

– Mislim da je situacija na Kosovu i Metohiji istinski teška i moja je briga da o tome ozbiljno razmišlja što prije i Evropa – poručila je Sardoneova.

Ona je za današnje “Večernje novosti” rekla da je u Evropskom parlamentu jasno postavila pitanje kakva je strategija EU za Kosovo i Metohiju, kako će da brane hrišćanske i evropske vrijednosti i prava Srba koji su neprekidno na nišanu albanske većine, pale im kuće, pljačkaju imanja, onemogućavaju da se zaposle i normalno žive.

– Nisu mi dali zadovoljavajuće odgovore, samo birokratske fraze o okolnostima, prilikama – rekla je ona.

Sardoneova, koja je poslanik iz stranke Liga Matea Salvinija, rekla je da je, kada su tokom vanrednog stanja zbog virusa korona na Kosovu i Metohiji učestali vandalski napadi u srpskim enklavama, zatražila od EU i italijanske vlade da sarađuju u operaciji sa Kforom kako bi otišli da zaštite ta sela gdje je situacija najrizičnija.

– Nije prihvatljivo da se u Evropi događaju takve stvari jednom civilizovanom, golorukom narodu, i da policija nikada ne uspijeva da pronađe krivce. Zato sam zatražila i da Kfor nadzire istrage policije, kako bi se provjerila korektna procedura njenog rada – rekla je Sardoneova.

Ona je navela da, kada je bila u zvaničnoj misiji EU, u oktobru 2019. godine radi nadgledanja izbora na Kosmetu nije vidjela da postoji ijedna suštinska mjera zaštite ljudskih prava manjina koji su mahom hrišćani.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider