Raseljenim Srbima i dalje zabranjen dolazak na Zadušnice u Đakovicu

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 11 months u

Region

Foto izvor: SRNA

Raseljeni Srbi iz Đakovice ni na sutrašnje Zadušnice neće moći da prisluže svijeće na grobovima svojih najmilijih u ovoj metohijskoj opštini jer im je zabranjen dolazak, rekao je predsjednik Privremenog organa te opštine Kosta Belošević.

– Petu godinu uzastopno sveće ćemo prislužiti u crkvama u mjestima u kojima trenutno živimo jer nam je dolazak, bolje rečeno, ulazak u rodni grad zabranjen – kaže Belošević.

On je naveo da za svakog ko ode u Đakovicu veliki riziki predstavlja albanski spisak osumnjičenih za navodne ratne zločine.

– Na spisku do kojeg smo mi došli nalazi se 117 Srba, među kojima su svi koji su bili na nekoj od funkcija u predratnom periodu, kao i ljudi koji su bili domaćini ili su imali veliku imovinu – rekao je Belošević.

On je ocijenio da Albanci na taj način nastoje legalizovati nasilno zauzetu srpsku imovinu i stvoriti prostor da za neku godinu po osnovu korišćenja postanu vlasnici.

– Cilj je da se Đakovica očisti od Srba. Jedini način da Albanci to postignu je zabrana ulaska i njihovo nastojanje da pretnjama i ucenama primoraju Srbe da prodaju imovinu – rekao je Belošević.

U Đakovici je do ulaska Kfora i Unmika na Kosovo i Metohiju juna 1999. godine živjelo nešto više od 12.500 Srba, a danas u tom gradu žive samo dvije monahinje, sestra Joanikija i mati Teoktista, kao i Vasiljka Perić.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider