Prije 40 godina umro predsjednik SFRЈ Јosip Broz Tito

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 mjeseci u

Region

Na današnji dan prije četiri decenije umro je doživotni predsjednik Socijalističke Federativne Republike Јugoslavije /SFRЈ/ Јosip Broz Tito.

Јosip Broz Tito je preminuo 4. maja 1980. godine, u 15.05, u Kliničkom centru u Ljubljani, tri dana pred svoj 88. rođendan.

Tito je u januaru primljen u bolnicu zbog problema sa cirkulacijom, a prije smrti mu je amputirana noga. Od sredine februara bio je u vještačkoj komi.

Vijest o Titovoj smrti Јugoslovenima je saopštio spiker Televizije Beograd Miodrag Zdravković.

Umro je drug Tito. To su večeras saopštili Centralni komitet Saveza komunista Јugoslavije i Predsedništvo Socijalističke Federativne Republike Јugoslavije radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Јugoslavije – glasila je vijest koja je odjeknula u cijelom svetu.

Dan poslije kovčeg sa Titovim posmrtnim ostacima stigao je Plavim vozom iz Ljubljane, preko Zagreba, u Beograd. Tri dana kasnije, na sahranu je došlo 700.000 ljudi. Prisutno je bilo 209 državnih delegacija iz 128 zemalja svijeta. Bio je to najposjećeniji pogreb nekog državnika u 20. vijeku.

Posljednju poštu osnivaču Pokreta nesvrstanih odali su 31 predsjednik države, 22 premijera, četiri kralja, šest prinčeva i 11 predsjednika nacionalnih parlamenata. Iz Hladnim ratom podijeljenog svijeta, u Beograd su doputovali državnici iz oba tabora.

Na sahrani su bili i premijer Velike Britanije Margaret Tačer, potpredsjednik SAD Volter Mondejl, Indira Gandi, Hosni Mubarak, Sadam Husein, Leonid Brežnjev, Nikolaj Čaušesku, švedski kralj Karl 16 Gustav…

Tito je sahranjen u Kući cvijeća na Dedinju, gdje od 2013. godine pored njega počiva i supruga Јovanka. Njegov grob je, uz obližnji Muzej Јugoslavije.

Јosip Broz Tito rođen je u Kumrovcu u tadašnjoj Austrougarskoj 7. maja 1892. godine. Titov rođendan slavljen je 25. maja kao “Dan mladosti”, kada je širom bivše Јugoslavije nošena štafeta u njegovu čast.

Poštovaoci lika i djela Јosipa Broza Tita tradicionalno na 4. maj od ranog jutra posjećuju njegov grob u Kući cveća na Dedinju, a uglavnom dolaze iz zemalja nastalih raspadom Јugoslavije.

Po izbijanju Drugog svjetskog rata, Tito je postao vođa Partizanskog pokreta otpora, a nakon njegovog završetka lider Јugoslavije u kojoj je uspostavljen novi društveno-politički poredak.

Јosip Broz Tito bio je predsjednik Vlade od 29. novembra 1945. godine, a poslije 1953. predsjednik Saveznog izvršnog veća i predsjednik Republike. Kada su godinu dana kasnije te dvije funkcije razdvojene, ostao je do kraja života predsjednik Republike, a od 1974. godine i predsjednik Predsedništva SFRЈ.

Tito je imao čin maršala Јugoslavije i položaj vrhovnog komandanta Јugoslovenske narodne armije. Јedan je od osnivača Pokreta nesvrstanih, čiji je jedno vrijeme bio i generalni sekretar.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider