Počeli radovi na gradnji autoputa Beograd – Sarajevo

Izvor: nezavisne

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 mjeseci u

Region

Foto izvor: pixabay / EsbenS

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović najavila je da su od danas počeli pripremni radovi za izgrdnju autoput Beograd – Sarajevo.

“Put Sremska Rača – Кuzmin je dio naše veze sa BiH, sa Sarajevom i veoma je važan. Pripremni radovi počinju u nedelju i ponedeljak. Turska kompanija će zajedno sa srpskim kompanijama raditi ovaj deo puta”, izjavila je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da se uporedo radi i projektno-tehnička dokumentacija drugog dijela prstena sa BiH, dionica od Požege do Кotromana, duga 63 kilometara.

“To je samo jedan od autoputeva koje počinjemo da radimo ove godine. U maju smo počeli da radimo Preljina – Požega. Mnogo nam je važna ta deonica, jer se odatle račvamo za Crnu Goru i BiH”, objasnila je Mihajlovićeva. Ona je istakla kako nema nikakve dileme kuda ide trasa autoputa, kao i da su oko dvije i po godine potrebne da se radovi završe. Dodala je da je cilj da Srbija ponudi sve što može turistima, kako domaćim, tako i stranim.

Uskoro počinju radovi i na Moravskom koridoru, a riječ je o prvom pametnom koridoru kroz Srbiju, a ministarka kaže da je važno što u tome učestvuju i domaći podizvođači.

Istakla je da se stvara slika da se neće koristiti domaća operativa, domaći podizvođači i domaća oprema, ali da je upravo suprotno.

“Vlada Republike Srbije jeste izabrala strateškog partnera, to je jedna od najboljih američkih kompanija ‘Behtel’ u konzorcijumu s turskom kompanijom ‘Enka’, takođe jednom od najboljih kompanija u svetu”, rekla je ministarka.

Ukazala je da mi treba da imamo njihova znanja i način na koji oni grade autoputeve, ali da se strateški partner obavezao pismeno da će raditi zajedno sa domaćim podizvođačima i da će koristiti domaću opremu i domaće usluge.

Počela naplata putarine na koridoru “Miloš Veliki”

Juče je počela i naplata putarine na autoputu “Miloš Veliki”, a ministarka kaže da je prirodno da kada se koristi autoput da se putarina plaća.

“Mi ćemo se maksimalno potruditi da i koridor 10 i ovaj koridor ‘Miloš Veliki’ opremimo svim funkcionalnim sadržajima do sljedeće godine. Nisu to samo odmorišta, to su i restorani, to su i hoteli, to je takozvani izlaz ka vjerskom turizmu i drugim oblicima turizma”, objasnila je Mihajlovićeva. Iako je taj autoput rasteretio Ibarsku magistralu, stvorio je neočekivane gužve na prilazu Obrenovcu, a Mihajlovićeva na pitanje da li se to moglo izbjeći kaže da smatra da kako se koji dio autoputa završava, treba ga puštati u saobraćaj.

“Moglo je da se izbegne da nemamo autoput, a ja mislim da je velika stvar da imamo i da zaobiđemo Ibarsku magistralu i da budemo bezbedniji, da odemo do Čačka za 50 minuta i mogli smo da kada smo uradili autoput da ga ne pustimo do decembra kada ćemo pustiti deonicu Surčin – Obrenovac, 17,5 kilometara kada praktično više tih gužvi neće biti”, rekla je Mihajlovićeva.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar