Počela Parada ponosa u Podgorici

Izvor: Tanjug

Objavio:

trebevic.net

- prije 9 mjeseci u

Region

Foto izvor: CDM

Sedma Parada ponosa pod nazivom “Ne preko naših leđa” počela je danas u Podgorici.

Predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegra Danijel Kalezić rekao je da je danas, kao gej muškarac, ponosan na to što jeste, prenio je portal CdM.

“Danas sam ovdje jer ne dozvoljavam da se preko mojih leđa biju licemjerne političke bitke koje su na koncu izražene u broju glasova na izborima, privilegijama i evrima”, kazao je Kalezić.

On se osvrnuo i na neusvajanje Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, ocijenivši da je riječ o brutalnoj zloupotrebi ljudskih prava i direktnom nasilju.

“Izloženi smo konstantnom nasilju koje dolazi od strane nekih poslanika Skupštine Crne Gore, koji zloupotrebljavaju poslanički imunitet dok raspiruju mržnju prema nama. Danas smo ovdje da glasno poručimo da to nećemo dozvoljavati, nećemo pognuti glavu. Zahtijevamo punu ravnopravnost u našem društvu i jednaka prava. Iste obaveze već imamo”, dodao je Kalezic.

Marija Jovanović je poručila da svi moraju jednako, a nemaju svi jednako, i zato zahtijevaju zakone, poštovanje, dostojanstvo i slobodu.

“Naša ljudskost je prekrivena stigmom, a naši životi strahom. Kada tražimo ljubav od porodice – niko nas ne čuje. Kada tražimo zaštitu od nasilja – niko nas ne čuje. Kada tražimo podršku u školama – niko nas ne čuje. Kada tražimo zakone od poslanika i poslanica – ni tada nas ne čuju svi”, rekla je ona.

Kako bi okupljenima pružili podršku, na Prajd su stigli političari, predstavnici NVO sektora, državnih institucija, lokalnih samouprava i diplomatskih predstavništava drugih zemalja.

Na transparentima učesnika povorke se mogu vidjeti poruke “Sloboda”, “Nema ali”, “Ako niste na Prajd, gdje ste?”, “Ponosan na svoje ožiljke”, “Ne vagaj naša prava”, “Ozakonimo ljubav”.

Maršruta povorke je ove godine duža nego ikada.

Nakon šetnje, počeće program. Slavlje po održavanju Montenegro prajda biće nastavljeno koncertom hrvatskog benda “Nipplepeople” u 21 sat u Bokeškoj ulici, koji je organizovan u saradnji sa Podgorica Art Festivalom.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider