Patrijarh Pavle postaje svetac?

Izvor: redakcija

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 godine u

Region

Na proljećnom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, koje će se održati u maju, jedna od glavnih tema biće i proglašenje patrijarha Pavla za svetitelja, tvrde izvori bliski SPC.

“Krajnje je vrijeme da se kanonizacija patrijarha Pavla nađe na dnevnom redu sabora koji će biti održan početkom maja, jer su se za to odavno stekli uslovi”, kaže izvor “Kurira”.

Njegovi poštovaoci već devet godina, koliko ima od kad je napustio ovaj svijet, željno iščekuju ovu odluku SPC, a u prilog tome ide i činjenica da mnogobrojni vjernici svjedoče o čudima koja su im se događala nakon molitvi na njegovom grobu, piše štampa.

“Kod njega se zaista osjećalo da je drugačiji. Susret s njim ostaje trajan, upečatljiv, za razliku od drugih koji nemaju tu harizmu. Vidjelo se da je on svetitelj za života. Ovo bi bio poseban događaj da se patrijarh proglasi svetim, ali to je potrebno nama, ljudima, a ne njemu, jer je on već u zajednici svetih”, rekao je Zdravko Peno, profesor na Bogoslovskom fakultetu u Foči.

“Bilo je jasno da je patrijarh Pavle bio Božiji čovjek i da je živio po Njegovoj volji i zapovjestima. Čim neko ispunjava volju Božiju, onda i njega sluša Bog, pa nije ni čudo ako su njegove molitve pomogle vjernicima”, rekao je vladika mileševski Atanasije Rakita koji ne negira da će se kanonizacija patrijarha naći na dnevnom redu sabora.

Penzionisani profesor Bogoslovskog fakulteta Dimitrije Kalezić kaže da posle Svetog Petra Cetinjskog niko u narodu nije bio toliko poštovan i prihvaćen kao patrijarh Pavle, što je jedan od uslova kanonizacije.

“Svi u saboru to znaju, ali se vjerovatno uzdržavaju, kako ne bi to uradili preuranjeno”, rekao je on i dodao da poglavari SPC smatraju da ova odluka ne smije biti nametnuta, već isključivo volja naroda, pa se zato čekalo na to.

Uslovi za kanonizaciju: potrebno je da ga projavi Bog; potrebno je da neko iz SPC da prijedlog Saboru; potrebno je da prođe minimum tri godine od smrti; potrebno je da osoba koja se kanonizuje bude prihvaćena u narodu; da nema negativnih konotacija u vezi s tom osobom; da se prikupe određena dokumenta o njegovoj svetosti; da se na njegovim moštima dešavaju iscjeljenja, piše Kurir.

Patrijarh Pavle je na mjestu poglavara Srpske pravoslavne crkve proveo 19 godina: Izabran je 1. decembra 1990. godine, kada je zamjenio bolesnog patrijarha Germana.

Mnogi su ga doživljavali kao sveca još za života, a njegova skromnost bila je putokaz mnogima.

Preminuo je 15. novembra 2009. godine na Vojnomedicinskoj akademiji, gdje je proveo poslednje dane na liječenju.

 

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider