Patrijarh Pavle dobija muzej u Hrvatskoj, a u planu je i izgradnja “malog Prizrena”

Izvor: Agencije

Objavio:

trebevic.net

- prije 7 mjeseci u

Region

Foto izvor: Arhiva

Crkva u rodnom selu patrijarha Pavla u Slavoniji bila je srušena 1991. godine, a sada je obnovljena i biće osvještena 16. novembra. Crkva Svetih apostola Petra i Pavla u slavonskom selu Kućanci, kod Donjeg Miholjca u Hrvatskoj podignuta je iz temelja jer je minirana i bila potpuno uništena za vrijeme rata.

Osvještenje novoizgrađenog hrama najavljeno je za 16. novembar i tada će biti obilježeno 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, a dolazak je potvrdio i srpski patrijarh Irinej i još 12 arhijereja.

Na rodnom placu nekadašnjeg srpskog patrijarha Pavla biće izgrađena kuća i to ista onakva u kakvoj je on rođen, piše Blic. Tu se već nalazi jedna kuća i ona će biti pretvorena u muzej pored kojeg će se nalaziti konak i mala crkva posvećena preminulom patrijarhu Pavlu.

Obnova crkve trajala je 10 godina, a za osvećenje je izabran praznik Đurđic 16. novembra, dan nakon što se srpski patrijarh upokojio 2009. godine. Kuća u kojoj je rođen više ne postoji, a privrednik Milija Kostić koji je kupio imanje odlučio je da ga pokloni Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Uz pomoć starih fotografija i sjećanja mještana biće izgrađena identična kuća u kojoj je tada živeo patrijarh Pavle.

Ideja je da prostrano imanje iskoriste kako bi napravili mali Prizren jer je patrijarh pavle najduže bio u Prizrenu i da se tu nalaze rodna kuća, crkvica, konak za prijem dece iz celog sveta i park. Ovo mjesto su nekada naseljavali uglavnom Srbi, ali je danas mjesto pusto.

Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider