Nove mjere u mjestima sa vanrednom situacijom zbog virusa korona

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 7 months u

Region

Foto izvor: Tanjug / SAVA RADOVANOVIC

Vlada Srbije propisala je danas posebne mjere zaštite stanovništva od virusa korona u jedinicama lokalne samouprave u kojima je zbog epidemije proglašena vanredna situacija, a koje između ostalog, predviđaju ograničavanje rada ugostiteljskih objekata i zabranu organizovanja svečanosti i sportskih i zabavnih manifestacija.

Vanredna situacija na snazi je Novom Pazaru, Tutinu, Kragujevcu i Vranju zbog velikog broja novoozaraženih virusom korona.

Vlada je, kako bi se zaustavilo dalje širenje i prenošenje zaraze, između ostalog, odlučila da se u ovim lokalnim samoupravama zabrani okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbijediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mjere lične zaštite.

Ograničen je rad ugostiteljskih objekata od 7.00 do 20.00 časova, saopšteno je iz Vlade Srbije.

U obrazovnim ustanovama biće odgođena okupljanja, a prijemni i drugi ispiti biće sprovedeni uz primjenu svih mjera lične zaštite – fizička distanca od dva metra, obavezno nošenje maske i rukavica.

Korištenje otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara za sada nije moguće, ali će uz sprovođenje mjera zaštite /maske i rukavice/ i dalje raditi kozmetički i frizerski saloni, saloni ljepote, fitnes-centri i teretane.

Vlada Srbije je na današnoj sjednici odlučila da Savezu za inovativne spremnosti za epidemiju /CEPI/, koji je osnovan poslije epidemije ebole u zapadnoj AFrici, uplati 100.000 evra u dinarskoj protivvrijednosti, kao vodećem akteru na polju vakcinacije za virus korona.

Odlučeno je da Vlada da sa evropskim partnerima učestvuje u ovom projektu i pruži doprinos globalnim naporima u borbi protiv pandemije kroz finansijsku podršku Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji za jačanje odgovora zdravstvenih sistema na kovid-19 i Savezu za inovativne spremnosti za epidemiju, kako bi se stvorila mogućnost za razvoj vakcina protiv novih bolesti.

Članovi Vlade donijeli su i odluku da se obezbijedi 200 miliona dinara /oko 1,7 miliona evra/ bespovratne pomoći građanima čiji su porodični i stambeni objekti oštećeni tokom poplava u junu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider