Nekoliko kandidata za izbor novog patrijarha SPC (VIDEO)

Izvor: RTRS

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 months u

Region

Foto izvor: Flickr/Jorge Láscar

Zbog složene epidemiološke situacije, izbor novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve mogao bi biti odgođen do maja, a do tada se crkva nalazi u jedinstvenoj situaciji u 800 godina postojanja, da istovremeno nema ni prvog ni drugog čovjeka crkve, s obzirom da je mitropolit Amfilohije bio i egzarh pećkog trona. U javnosti se govori o nekoliko kandidata za novog patrijarha.

Imenovanje srpskog patrijarha jedinstveno je na svijetu. Članovi crkvenog Sabora biraju tri kandidata, a konačna odluka, prema crkvenom učenju, ostavlja se Svetom duhu. U praksi se primjenjuje sistem apostolskog žrijeba koji je ustanovio patrijarh German 1967. godine kako bi spriječio uticaj tadašnjeg komunističkog režima na izbor prvog čovjeka Srpske crkve.

Tri imena koja predloži Sabor, stave se u jevanđelje, a zatim se prizove sv. Duh, te sveštenik kojeg odabere Sabor izvuče jednu kovertu i pročita ime novog patrijarha – kaže istoričar Dejan Ristić.

U javnosti su se pojavila i imena vladika, za koje se pretpostavlja da bi mogli biti kandidati za budućeg srpskog patrijarha. To je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i dabrobosanski Hrizostom, episkopi bački Irinej, budimljansko-nikšićki Јoanikije, banjalučki Јefrem i njemački Grigorije.

Nekoliko je episkopa doraslih zadatku. Ako dozvolite, i Hrizostom i Јefrem, koji je i prošli put izabran, ali je pouvkao kandidaturu – navodi kulturolog Јovan Јanjić.

Osim ličnih kvaliteta, odlučivaće i geografske struje, da li pripadaju grčkoj ili ruskoj školi, da li su napredni ili konzervativni.

Vladika Maksim recimo, koji je vladika za 21. vijek, neće glasati za nekog konzervativnog episkopa – naglasio je vjerski analitičar Draško Đenović.

Јedan od bitnijih kriterijuma kod izbora novog patrijarha, prema procjeni crkvenih analitičara, biće i njegov stav prema saradnji sa svjetovnom vlašću.

Mitropolit Amfilohije je recimo bio kritičan prema vlastima, dok je patrijarh Irinej praktikovao da vlast drži uz sebe, a vlast je i više voljela njega. To se odmah održava i na finansiranje od strane države. To je jedina simbioza – dodao je Đenović.

Od uvođenja apostolskog žrijeba, oba puta su za patrijarha izabrani crkveni velikodostojnici kojima se u javnosti nije davalo mnogo šanse. Patrijarh Irinej nije bio među favoritima, a patrijarh Pavle, tek je u devetom krugu glasanja dobio podršku Sabora da bude kandidovan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider