Navršilo se 29 godina od svirepog zločina na Korani

Izvor: RTRS

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 mjesec u

Region

Foto izvor: RTRS/Arhiva

Danas se navršava 29 godina od svirepog ubistva i masakriranja 13 Srba – rezervista ЈNA na rijeci Korani u Karlovcu, koje se smatra jednim od prvih ratnih zločina u ratu devedesetih godina, saopšteno je iz Dokumentaciono informacionog centra Veritas.

Za ovaj zločin hrvatsko pravosuđe, tokom 23 godine dugog suđenja procesuiralo je samo jedno lice – karlovačkog specijalca Mihajla Hrastova, istovremeno praveći od njega žrtvu i heroja, navode iz Veritasa.

Srpsko narodno vijeće odustalo je od komemoracije žrtvama na Koranskom mostu zbog protivljenja hrvatskih ratnih veterana.

Počast ubijenima biće iskazana u pravoslavnoj crkvi u Karlovcu i na groblju Parunovac i Čatrnja.

21. septembra 1991. godine u dva vojna vozila prevoženo je 25 pripadnika ЈNA iz kasarne Mekušje u kasarnu Centar u Karlovcu, ali ih je u blizini Koranskog mosta zaustavila i razoružala hrvatska policija.

Vojnike bivše ЈNA razdvojili su u dvije grupe, na redovne i rezerviste. Redovni vojnici su odvedeni u policiju, a rezervisti na drugi kraj mosta.

Od 17 zarobljenih pripadnika rezervnog sastava, na licu mjesta ubijeno je njih 13, a trojica su se spasila skokom sa mosta, a preživio je samo jedan. Od četvorice preživjelih, dvojica su ranjena.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Slider
Slider