Kapetan Dragan: Moja borba za pravdu tek počinje

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 mjeseci u

Region

Foto izvor: SRNA

Dragan Vasiljković, poznat kao Kapetan Dragan, rekao je u intervjuu Srni da nakon 13,5 godina zatvora u Hrvatskoj njegova borba za pravdu tek počinje.

Vasiljković  je prije četiri dana pušten je iz zatvora u Lepoglavi i protjeran iz Hrvatske gdje je osuđen za ratni zločin.

Sva lokalna sredstva moraju da se iscrpe. Tužba je sada pred Ustavnim sudom Hrvatske. Oni to odugovlače. Međutim, oni su se prevarili. Morali su da donesu odluku bar jedan dan pre mog puštanja na slobodu. Pošto tu odluku nisu doneli, meni je uskraćeno pravo na suđenje. Tako mi to sada teramo pred Komitetom UN – naglašava Vasiljković.

On navodi da je njegov tim već ranije podnio tužbu za neopravdano dugo držanje u zatvoru bez optužnice.

Jedanaest godina proveo sam u zatvoru bez ikakve optužnice i naravno bez ikakve krivice. To je svetski rekord. To je duže nego Nelson Mandela, Gandi… Svi zajedno nisu proveli jedanaest godina u zatvoru bez optužnice kao što su Hrvati držali mene tamo. Oni su imali šest meseci vremena da odgovore na to. Prošao im je taj rok. Nisu odgovorili. Tako da će UN sada doneti presudu isključivo na naš zahtev bez da se čuje njihov -pojašnjava Vasiljković.

On ističe da je to samo jedan dio.

Pored toga, mi imamo odštetni zahtev od nekih 40 miliona dolara protiv Australije, a posle ćemo videti koliki će biti odštetni zahtev protiv Hrvatske. Tako da se ozbiljno pripremamo za to. Postoji tu ozbiljan tim advokata na svim kontinentima – zaključio je Vasiljković.

Komentarišući to da mu je Hrvatska zabranila ulazak na njenu teritoriju na 20 godina, Vasiljković je rekao da nije imao nikakvu namjeru ni da ide tamo.

Kapetan Dragan najavljuje i angažovanje u politici sa ciljem da bi pomogao Srbima u hrvatskim zatvorima.

Srpske zatvorenike u Lepoglavi noću bude na svakih 60 minuta i ne daju im pravo ni na san – istakao je Vasiljković dodavši da je to strašno i zločinačko ponašanje i da će učiniti sve da pomogne tim ljudima

On naglašava da Srbija i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uporno pokušavaju da postupaju ljudski u mnogim situacijama, kao što je na primjer u Srebrenici, gdje je on napadnut, ali da to ne nalazi na reciprocitet.

Kapetan Dragan prve dane slobode u Beogradu provodi u izolaciji zbog epidemije virusa korona i poručuje da disciplina u vrijeme korone više nije opcija koju neko hoće ili neće – nego je to nešto što se jednostavno mora da bi narod fizički i mentalno opstao.

To je moralna i ljudska obaveza da moramo biti disciplinovani jer ako ne budemo bili loše nam se piše. Ja sebe doživljavam kao uzornog građanina i ja ću to ispoštovati do posljednjeg dana – smatra Vasiljković.

On navodi da je od 23. maja 2019. godini bio u potpunoj zatvorskoj izolaciji tako da boravak u beogradskom stanu, uz mogućnost da izađe na balkon, da telefonira i koristi računar, ne smatra nikakvom žrtvom.

Kada bismo mi samo nekako naučili da budemo disciplinovani mesec dana, taj virus bi nestao. Jednostavno bi nestao, ali je teško da mi budemo takvi, jer nismo takvi. Kada god poželite da napustite izolaciju, setite se da možda ugrožavate nečiji život, a možete spasiti život tako što ćete ostati unutra – poručuje Vasiljković.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider