Finci dopremili kontejner koji je služio za odbacivanje tijela Srba

Izvor: Glas Srpske

Objavio:

vijesti

- prije 2 mjeseci u

Region

Foto izvor: N.N

Jedan broj Srba kidnapovanih na području Kosovskog Pomoravlja strijeljan je poslije mučenja i njihovi posmrtni ostaci su odbačeni u selu Podgrađe u opštini Gnjilane, a potom avgusta 1999. godine u masovnu grobnicu zvanu “kontejner u krugu bolnice u Gnjilanu”, navedeno je u izvještaju Komisije za nestala i kidnapovana lica Vlade Srbije.

Podgrađe se nalazi neposredno uz granicu sa Sjevernom Makedonijom i u njemu se u predratnom periodu nalazilo uporište pripadnika terorističke OVK. Služilo je kao prihvatni centar novoregrutovanim pripadnicima OVK koji su sa teritorije Makedonije nesmetano prelazili granicu SR Jugoslavije.

U izvještaju Komisije za nestala i kidnapovana lica Vlade Srbije navodi se da je 24. jula 1999. godine OEBS-ov tim iz Kancelarije u Gnjilanu, koji su činili Brajan Džap i Klaudija Miler, u Podgrađu pronašao masovnu grobnicu sa 11 tijela.

“Oni su u pratnji dvojice Albanaca prevodioca ciljano došli u Podgrađe jer su imali dojavu da se na toj lokaciji nalaze tijela ubijenih Albanaca iz sela Lovce”, navedeno je u izvještaju.

Informaciju da “posjete” lokaciju dobili su od zamjenika predsjednika Demokratskog saveza Kosova za region Gnjilane i kapetana KFOR-a čije je prezime Tol.

“Predstavnici OEBS-a su izvršili identifikaciju lokacije, fotografisali je i napravili video-zapis uvjereni da je riječ o Albancima”, piše u izvještaju.

Uvidjevši, nakon provjere i razgovora sa mještanima sela Lovce, da posmrtni ostaci nađeni u Podgrađu ne pripadaju Albancima jer su nekoliko dana ranije već bili sahranjeni na mjesnom groblju u Lovcu, akteri ove akcije prikrivanja albanskih zločina pokušali su da prikažu da su na lokaciji u Podgrađu odbačena tijela “ubijenih” Albanaca iz sela Vlaštica.

Posmrtni ostaci 11 lica ekshumirani su od 7. do 10. avgusta 1999. godine i prebačeni u krug bolnice u Gnjilanu, gdje su više dana “trulili” u kontejneru za bolničko smeće, što je posljedica saznanja da nije riječ o ubijenim Albancima, već Srbima.

“Tokom obdukcije, u džepovima raskomadane garderobe pronađena su lični dokumenti stradalnika na osnovu kojih su žalbanski patoloziž, a u prisustvu predstavnika OEBS-a i KFOR-a utvrdili da tijela pripadaju Srbima”, konstatuje se u izvještaju i navodi da je nepobitno utvrđeno da su svi ubijeni bili podvrgnuti mučenjima i da su poslije “iživljavanja” strijeljani iz neposredne blizine.

To je, navedeno je u izvještaju, utvrđeno identifikacijom koja je kasnije potvrđena DNK analizom.

Klasičnom metodom identifikovano je šest tijela odmah nakon pronalaska, a petoro neidentifikovanih je sahranjeno na pravoslavnom groblju u Prištini da bi nekoliko godina kasnije DNK metodom bio utvrđen identitet i petoro preostalih ubijenih Srba nađenih u grobnici u Podgrađu čiji su posmrtni ostaci takođe predati porodicama.

Iz dostupne dokumentacije, koja je proslijeđena Haškom tribunalu i Tužilaštvu novoformiranog Specijalnog suda, pred kojim će se suditi pripadnicima OVK za zločine počinjene nad Srbima, navodi se da su pripadnici američkog KFOR-a bili upoznati o “odbacivanju tijela stradalih Srba u kontejner u krugu bolnice u Gnjilanu” i da su na neposredan način direktno odgovorni za ubistvo najmanje dvoje Srba čija su tijela nađena u “bolničkom kontejneru ili oko njega”.

Pripadnici finskog KFOR-a su, prema “nečijem” nalogu, dopremili kontejner u krug gnjilanske bolnice, koja je u tom periodu bila pod direktnim nadzorom američkog KFOR-a iz obližnje baze Bondstil.

U kontejneru je pronađeno sedam kesa sa osam tijela, a pored kontejnera još šest tijela lica koja su, kako je utvrđeno obdukcijom, ubijena iz automatskog oružja.

U toj “masovnoj grobnici” pronađena su tijela i dvojice braće Svetozara i Vitomira Ristića iz Kosovske Kamenice, koje su pripadnici KFOR-a u pratnji albanskog prevodioca čije je prezime Ramabaja odveli iz kuće 23. jula 1999. godine u Gnjilane i koji su, kako su utvrdili patolozi, ubijeni “razbijanjem glave” tupim predmetima.

“Kontejner – masovnu grobnicu” su, sa ciljem zatiranja tragova zločina, albanski ekstremisti pokušali da spale.

Izvještaj o braći Ristić, kao i stradanju ostale dvanaestorice Srba potpisao je brigadni general KFOR-a Greg Peterson, koji je time jasno potvrdio sumnje porodica stradalih da je ta NATO misija znala za zločine, kao i da su albanski teroristi, uz znanje međunarodnih mirovnih snaga, pokušali da zatru tragove, ocjenjuju iz Komisije Vlade Srbije.

Zločin zvani “Kontejner – gnjilanska bolnica”, navode iz Komisije, samo je jedan u nizu koji svjedoči o ćutanju pripadnika KFOR-a i drugih međunarodnih institucija na Kosovu i Metohiji.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar