Devetnaest godina od NATO bombardovanja SR Јugoslavije

Izvor: rtrs.tv

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 godine u

Region

Danas se navršava 19 godina od početka NATO bombardovanja Savezne Republike Јugoslavije, koje je pokrenuto bez odobrenje Savjeta bezbjednosti UN.

Za 78 dana agresije, do potpisivanja Kumanovskog sporazuma, 1.150 aviona NATO pakta 12 zemalja svijeta, izvršilo je 2.300 udara na vojne i civilne objekte. Korišćeno je 37.000 kasetnih bombi, zabranjenih Ženevskom konvencijom i oko 15 tona municije sa osiromašenim uranijumom.

U operaciji nazvanoj “Milosrdni anđeo” poginula su 462 vojnika, dok je stradalo više od 2.000 civila. Gotovo da nema grada u Srbiji koji se tokom 11 nedjelja napada nije našao bar nekoliko puta na meti Nato bombardera. Procijenjena šteta uništenih mostova, fabrika, energetskih i infrastrukturnih objekata , medijskih kuća i stambenih jedinica iznosi od 30 do 100 miliona dolara.

“Razaranje Srbije je imalo dublju pozadinu u jednoj doktrini koja je htjela od NATO-a da napravi novi NATO i u jednoj doktrini humanitarne intervencije koja je trebala da promoviše mogućnost intervencije svuda bez autorizacije UN-a. To je ono što ne smije da se zaboravi”, ističe istiričar Mile Bjelajac.

Sjećanja građana Srbije na početak bombardovanja jednako su živa kao i prije 19 godina. Reditelj Zdravko Šotra ističe da je najužasnija stvar koju je doživio kada su raščišćavali ruševine RTS-a.

“Prvo smo imali na umu naše ljude, moje prijatelje i saradnike koji su poginuli u tom zločinačkom napadu na tu televizijsku kuću”, priča Šotra.

Neda Todorović, profesorka FPN u Beogradu kaže da je nakon bombardovanja ostalo jedno strašno gađenje na nerazumijevanje naprednog i razvijenog svijeta koji je mogao to da uradi jednoj evropskoj državi.

“To nikada neću shvatiti, mislim da je to bilo bezumno, nepravedno i nešto preko čega teško može da se pređe”, dodaje Todorovićeva.

Protiv NATO bombi na svoj način borili su se i umjetnici, a na izložbi slika “I dok su bombe padale” predstavljeni su radovi Biljane Vilimon i Vladimira Veličkovića koje su radili podstaknuti ratnim događajima kojima su i sami bili savremenici.

Dan sjećanja na stradale u NATO bombardovanju biće obilježen večeras u Aleksincu, a tamo će biti i predsjednici Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik.

Liturgija i parastos u manastiru na Miholjskoj prevlaci

Služenjem Svete arhijerejske liturgije i parastosa u Manastiru Svetog arhangela Mihajla na Miholjskoj prevlaci danas će biti obilježeno 19 godina od NATO bombardovanja Srbije i Crne Gore.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske saopšteno je da će Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije služiti Svetu arhijerejsku liturgiju sa parastosom svim postradalima u bombardovanju 1999. godine.

Nakon bogosluženja na Prevlaci, na gradskom groblju Brdišta biće služen pomen poginulom pripadniku 63. padobranske brigade Vojske Јugoslavije Marku Avramoviću i pripadniku MUP-a Srbije Draganu Bjelanoviću.

Najavljeno je prisustvo i general-majora Aleksandra Salujanova, zamjenika predsjednika Udruženja heroja Rusije.

Organizatori skupa su Bratstvo pravoslavne omladine Crne Gore, Veterani 63. padobranske brigade u Crnoj Gori, mreža nevladinih organizacija “Ne u rat-ne u NATO” i Matica Boke sa srodnim organizacijama.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider