Danas 105 godina od rođenja Patrijarha Pavla

Izvor: Srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 mjeseci u

Region

Foto izvor: Arhiva

Na današnji dan 1914. godine u selu Kućenci, kod Donjeg Miholjaca, u Slavoniji (tadašnja Austrougarska) rođen je blaženopočivši patrijarh srpski Pavle, čije je svjetovno ime bilo Gojko Stojčević.

Za patrijarha Srpske pravoslavne crkve izabran je 1. decembra 1990. godine, a dan poslije ustoličen u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Ceremoniju ustoličenja obavilo je 12 episkopa, 12 sveštenika i 13 đakona, a izbor je obavljen za života prethodnog patrijarha Germana zbog njegove dugotrajne teške bolesti, a na prijedlog ljekarskog konzilijuma Vojnomedicinske akademije.

Patrijarh Pavle je kasnije o tom izboru rekao – Nisam očekivao, još manje želeo.

Blaženopočivši patrijarh srpski Pavle bavio se naučnim radom i niz godina bio predsjednik komisije Svetog arhijerejskog sinoda za prevod Svetog pisma (Novog zavjeta) čiji je prvi prevod, koji je zvanično odobren od Crkve, objavljen 1984. godine, a ispravljeno izdanje 1990. godine.

Bio je i predsjednik Liturgičke komisije pri Svetom arhijerejskom sinodu, koja je pripremila i štampala “Službenik” na srpskom jeziku.

Za vrijeme patrijarha Pavla obnovljeno je i osnovano više eparhija, 2002. godine je u škole vraćena vjeronauka, a Bogoslovski fakultet u okvire Beogradskog univerziteta iz kojeg su ga komunističke vlasti izbacile 1952. godine.

Patrijarh Pavle imao je značajnu ulogu u prevazilaženju raskola Mitropolije novogračaničke u Americi koji je trajao više decenija.

Svako jutro, osim ako nije išao u neku drugu crkvu, služio je liturgiju u Patrijaršiji u Beogradu i pričešćivao se, a svako veče bio na večernjoj službi u Sabornoj crkvi zajedno sa ostalim sveštenicima za pjevnicom.

Sa sobom je uvijek nosio Sveto pismo i molitvenik, a po Beogradu je išao gradskim prevozom ili pješke.

Živio je asketskim životom, sam je šio i krpio odijelo i cipele i obavljao ostale majstorske poslove u Patrijaršiji.

Usljed starosti i sve složenijeg zdravstvenog stanja, patrijarh Pavle je 2008. godine uputio molbu o povlačenju sa patrijaršijskog trona. Međutim, Sabor 12. novembra 2008. godine obavijestio javnost da je povodom molbe donesena odluka kojom se patrijarh Pavle umoljava da ostane na čelu Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh srpski Pavle upokojio se 15. novembra 2009. godine u Beogradu na Vojnomedicinskoj akademiji.

Vlada Srbije je povodom njegove smrti proglasila trodnevnu žalost u Srbiji, a dan sahrane – 19. novembar bio je dan žalosti u Beogradu, Republici Srpskoj i u distriktu Brčko.

Patrijarh Pavle je, prema sopstvenoj želji izraženoj u testamentu, 19. novembra sahranjen u manastiru Rakovica.

Prema procjeni policije, u litiji i na opijelu bilo je 600.000 ljudi.

Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider