Dan kada je stvorena najkrvavija država u istoriji Balkana

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 mjeseci u

Region

Foto izvor: US Holocaust Memorial Museum

Fašistička Nezavisna Država Hrvatska , na čelu sa ustaškim poglavnikom Antom Pavelićem, koja je bila ratni saveznik nacističkog vođe Adolfa Hitlera, formirana je 10. aprila 1941. godine.

Na radiju je pročitan poziv narodu dotadašnjeg potpredsjednika jugoslovenske vlade Vlatka Mačeka da se pokori njemačkoj vojsci i podrži ustaše, koje su odmah počele teror nad Srbima, Јevrejima i Romima.

Do jeseni 1941. u Srbiju je protjerano oko 200.000 Srba. Pravoslavni Srbi su, sa blagoslovom Vatikana i Rimokatoličke crkve u NDH, prisilno prekštavani, a najdrastičniji oblik terora nad Srbima, Јevrejima i Romima bili su masovni pokolji.

Samo u Јasenovcu usmrćeno je više stotina hiljada ljudi. Ta najveća “fabrika” smrti u Drugom svjetskom ratu na Balkanu bila je “otvorena” od ljeta 1941. do kraja aprila 1945.

U njoj su ljudi ubijani na najmonstruoznije načine, a užasi su bili takve prirode da su izazivali negodovanje i kod tadašnjih mentora NDH – njemačkih nacista.

Ova fašistička država osnovana je na dijelu okupirane Kraljevine Јugoslavije i ostala je zabilježena u istoriji ostala po zvjerstvima i genocidu nad Srbima, Јevrejima, Romima, kao i protivnicma ustaškog režima drugih nacionalnosti.

Cilj NDH bila je namjera da se “očisti” od Srba “ubijanjem jedne trećine, proterivanjem druge trećine i asimiliranjem preostale trećine”.

Na teritoriji NDH su osnovani koncentracioni logori, od kojih je najpoznatiji bio Logor u Јasenovcu.

Vlasti NDH otvarale su i logore za djecu, mahom srpske siročiće sa Kozare, kojima su ustaše i nacisti prethodno ubili roditelje ili ih poslali u koncentracione logore.

Po ugledu na njemačke naciste koji su za glavne protivnik proglasili Јevreje i krenuli da ih unište, vlasti NDH su okrivile Srbe za sve svoje istorijske probleme i počele da ih istrebljuju i protjeruju.

Iz istorijskih spisa je poznato da je Ante Pavelić pred Hitlerom 7. juna 1941. godine, kada ga je posjetio u Njemačkoj, izjavio da traži načina kako da NDH ostane “samo Hrvatska” i kako da je “očisti” od “nehrvatskog elementa”.

Njegov saradnik, doglavnik Mile Budak poručivao je će “dio Srba protjerati, drugi dio će pokatoličiti, a treći dio fizički istrijebiti”. Mile Budak i danas ima ulice u nekim hrvatskim gradovima.

Ustaše nisu uspjele u svom naumu i Srbi su nakon rata bili konstututivni dio tadašnje Socijalističke Republike Hrvatske.

Međutim, po dolasku na vlast HDZ-a i Franje Tuđmana, devedesetih godina prošlog vijeka, Srbi su prvo izbačeni iz ustava kao konstitutivni element, a onda u velikom broju protjerani, tako da ih je danas u Hrvatskoj tek nekoliko procenata.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider