Cvijanović: Srbija i Srpska okupljene oko prošlosti, sadašnjosti i budućnosti

Izvor: RTRS

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 godina u

Region

Foto izvor: RTRS

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je na početku govora, povodom obilježavanja Dana državnosti Srbije na centralnoj manifestaciji u Orašcu, da joj je velika čast da se obraća na ovaj dan – Sretenje i dodala da je Srbija na taj dan krenula u oslobođenje.

– S pravom smo okupljeni oko ovog datuma. Okupljeni smo oko prošlosti, sadašnjosti i budućnosti – dodala je ona.

Naglasila je da je obaveza da se ne zaboravi prošlost i žrtve.

– Treba da koračamo sigurno u budućnost i zadržimo svoj identitet – poručila je predsjednica Srpske.

On je naglasila da su Srbija i Srpska uspostavili zajedničku praksu obilježavanja zajedničkih važnih datuma.

– Uvjerena sam da će ta saradnja samo jačati. Ona će nam pojačati da jačamo naše insitutcije kako bi mogli odgovoriti izzazovima novog globlanog vremena – dodala je Cvijanovićeva.

Predsjednica Srpske je navela da u Republici Srpskoj nema mjesta gdje nije renoviran, put, sala, škola, Dom kulture ,a da Srbija nije učestovovala.

– Zato je važno da njegujemo našu saradnju, kako bi sačuvali Srbiju i Republiku Srpsku od svakog zla – poručila je Cijanovićeva.

Da je Sretenje važan datum u srpskoj istoriji, podsjetila je predsjednica Republike Srpske, pokazuje ne samo početak Prvog srpskog ustanka, već i to što je kasnije 1835. godine na taj dan donesen i prvi demokratski Ustav Srbije čime je otpočelo stvaranje moderne srpske države.

– S pravom smo okupljeni oko ovog datuma i oko ideje državnosti, slobode i nacionalnog jedinstva, oko prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, oko obaveze da se čuva mir i očuva identitet – rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednica Srpske je dodala da je plamen slobode koji je upaljen te 1804. gorio mnogo puta u prethodna dva vijeka, te da je za život u slobodi i miru plaćena previsoka cijena, odneseni su mnogi životi i prouzrokovana ogromna stradanja.

Željka Cvijanović i Ana Brnabić polažu vijence (Foto: RTRS)

Željka Cvijanović i Ana Brnabić polažu vijence (Foto: RTRS)

– Zato je naša obaveza u Srbiji i u Republici Srpskoj da ne zaboravimo našu prošlost i naše žrtve. Naša je dužnost da hrabro koračamo u budućnost, vrijedno radimo i razvijamo naše zemlje, ali da istovremeno snažno i ljubomorno čuvamo svoj identitet i jezik, da zadržimo svoje tradicionalne vrijednosti i njegujemo istorijsko pamćenje – poručila je predsjednica Republike Srpske.

Cvijanovićeva je dodala da svi znamo da vrijeme pred nama neće biti lišeno izazova, kako političkih, tako i ekonomsko-finansijskih, te da je zato važno jačanje institucija, njegovanje saradnje, odbrane prava na stav, na slobodu i pravo na razvoj Srpske i Srbije.

– Srbiji i Republici Srpskoj želim mir, stabilnost, ekonomski napredak i bezbjedno okruženje. I uz ove želje, čestitam vam Dan državnosti – naglasila je predsjednica Srpske.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je, da Srbija napornim radom može postati i ostati društvo srećnih i slobodnih pojedinaca.

Ona je izjavila da je ustanak Srbije 1804. godine označio početak borbe protiv tiranije.

– Ti ključni i prelomni događaji iz naše istorije, prelamaju se i danas sa važnim stvarima za Srbiju. Početak bune protiv dahija, koju je opjevao Filip Višnjić, kasnije ni zloglasna Ćele kula nisu mogli da slome duh ustanka, koji se kao plamen proširio svim srpskim zemljama. Poziv Karađorđa u svih 17 nahija da ustanu i pruže otpor turskom zulumu danas predstavlja simboličan poziv da se riješimo loših navika. Ako želite dobro sebi, svojim porodicama, borite se svakog dana za bolju budućnost zemlje u kojoj živimo – istakla je Brnabićeva.

On je poručila građanima Srbije da ne treba da se plaše izazova i neuspjeha.

– Oni su svakodnevi dio svačijeg života. Nažalost, našim precima danas ne odaju svi jednaku čast. Imamo ljude koji sada ovdje zvižde. Što više zvižde, mi ćemo se jače boriti za dobrobit Srbije i srpskog naroda – naglasila je Brnabićeva.

Premijerka Srbije naglasila je da se naši preci nisu plašili.

– Zato se naši preci nisu plašili dahija, niti moćne Otomsanke imeprije. Јer su imali cilj, po cijenu života, od kojeg nisu odustajali. Možemo mnogo naučiti od njih, usadili su “čojstvo i junaštvo” u temelje države – istakla je ona.

Brnabićeva je dodala da je politka koju Srbija vodi – spremnost na dijalog i kompromis.

– To pokazuje jačinu u današnju pamet u Srbiju, za budućnost i generacije koje dolaze iza nas. Time se najviše ponosimo – zaključila je premijerka Srbije.

Brnabićeva je istakla da je ponosna na ono što je Srbija danas i zahvalila predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović i premijeru Srpske Radovanu Viškoviću što su danas bili sa njom u Orašcu da zajedno pokažu koliko vole Srbiju i da kažu koliko će se boriti svakog dana da ona bude jača nego što je bila juče.

Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider