Crna Gora ublažila uslove za prelazak granice

Izvor: Večernje novosti

Objavio:

trebevic.net

- prije 11 mjeseci u

Region

Foto izvor: Glas Srpske

Crna Gora je od juče ublažila uslove za ulazak građana Srbije, pa PCR test više nije uslov, već u CG može da se uđe i sa negativnim IgM testom ili pozitivnim IgG testom.

Brzi serološki testovi su mnogo jeftiniji od PCR, koji je do četvrtka u ponoć bio uslov za ulazak u Crnu Goru, i za koji su državljani Srbije morali da izdvoje 6.000, a stranci koji su se testirali u Srbiji, među kojima državljani Crne Gore – 120 evra.

Serološke testove rade i privatne laboratorije, pa više ne mora ni da se stoji u redovima pred put. Ovi testovi koštaju u državnim ustanovama 1.200, dok su u privatnim laboratorijama od 1.800 pa do nekoliko hiljada dinara.

Sada se na put može bilo da test iz krvi pokazuje prisustvo antitjela IgG, što znači da je osoba preležala koronu, bilo da test pokazuje da nema IgM antitjela, što znači da nema akutnu infekciju.

Rezultat testa koji pokazuje da je preležan kovid 19 za ulazak u Crnu Goru važi do 30 dana, a rezultat koji dokazuje odsustvo akutne infekcije 72 časa. U ovom drugom slučaju uslov je i da osoba 15 dana pred put nije boravila u nekoj od država sa epidemiološke crvene liste. Srbija je sada, po kriterijumima Crne Gore, na žutoj listi. Takvu odluku u četvrtak je donijelo Nacionalno koordinaciono tjelo za zarazne bolesti.

Inače, u Srbiji je juče potvrđeno 96 novih slučajeva infekcije virusom korona za 24 časa. Krizni štab zato nije relaksirao protivepidemijske mjere, i ostao je pri stavu da do daljeg nema dozvole za druge manifestacije osim kulturnih, uprkos velikom broju zahtjeva. O njima bi eventualno moglo da se raspravlja sljedeće nedjelje.

Mora tako da bude bar dok ne budemo pali na sigurnu zonu do 25 novih oboljelih na 100.000 stanovnika. I dalje smo na 32 i taj broj se održava – rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović.

Kriznom štabu, između ostalih, stigao je i zahtjev Beogradskog sajma da počne da radi.

Sajam automobila i drugi sajmovi mogu da se organizuju i da budu pod kontrolom, ali još nije takva situacija da možemo da budemo potpuno sigurni. Ali, ugostiteljsko-zabavni sadržaji ne mogu “da prođu”, jer onda moramo da pustimo i svadbe, koje su nam donijele mnogo problema – rekao je dr Tiodorović.

Epidemiološka situacija je još nesigurna, od kovida 19 za dan su preminule tri osobe, a na respiratorima je 39 pacijenata.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljena.

PUB-1
PUB-2
GAT1
GAT2