Crna Gora i večeras na nogama – molebani i litije širom zemlje

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 6 dana u

Region

Foto izvor: Sputnik / Nebojša Popović Litija u Podgorici

U gradovima širom Crne Gore večeras će biti održani molebani Bogorodici i molitvene litije u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji predviđa da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Crkvena opština tivatska organizuje moleban u Crkvi Svetog Save u 18.00 časova, a nakon toga od crkve kroz grad litiju koju predvodi Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

U Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću u 18.00 časova biće održan moleban Bogorodici, a potom molitvena šetnja ulicama grada.

U Sabornom Hramu Hristovog Vasrsenja u Podgorici biće služen moleban u 18.00 časova, nakon čega će sveštenstvo i vjerni narod krenuti u molitvenu litiju. Litiju će predvoditi iguman manastira Draganac arhimandrit Ilarion.

U Crkvi Svetog Petra Cetinjskog u Spužu biće služen moleban Presvetoj Bogorodici za spas pravoslavnih svetinja, sa početkom u 18.00 časova.

Nakon molebana, episkop dioklijski Metodije predvodiće sa sveštenstvom litiju do Zorske crkve i nazad.

Molebani i litije će biti održani i u drugim gradovima Crne Gore, a predvodiće ih lokalno sveštenstvo.

Sutra u 9.00 časova biće služena Sveta arhijerejska liturgija u manastiru Miholjska prevlaka koju će služiti mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Blagoslovom Eparhijskog savjeta SPC u Crnoj Gori molebani i molitvene litije se održavaju četvrtkom i nedjeljom, a mogu i drugim danima ako organizatori procijene da je neophodno.

Crnogorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je usvojen 27. decembra, predviđa da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor vjernika SPC u Crnoj Gori zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.

Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider