Adis Abaz iz BiH uhapšen zbog terorističkog napada u Parizu

Izvor: Nezavisne

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 godina u

Region

Adis Abaz iz Bosne i Hercegovine uhapšen je u Njemačkoj zbog terorističkih napada u Parizu 2015. godine.

Abaz je po potjernici belgijske policije uhapšen prije sedam dana, a povezan je sa kriminalnim aktivnostima, javlja Augsburger Allgemeine.

U Parizu su 2015. godine izvedeni veliki teroristički napadi, među kojima je i masakr u dvorani Bataklan u kojem je ubijeno više od 150 ljudi, a odgovornost je preuzeo ISIL.

Kako prenose mediji, njemačke vlasti pripremaju izručenje državljanina Bosne i Hercegovine u Belgiju.

Abaz je rođen u Zenici, a u BiH je 2011. osuđen na dvije i po godine zbog krijumčarenja droge i vojne opreme.

U januaru 2018. uhapšen je zbog krijumčarenja oružja u Sloveniju, dok je 2019. protiv njega podignuta optužnica za krivično djelo organiziovani kriminal iz člana 250. stav 3. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZBiH), u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 1. KZBiH.

Tužilaštvo u Drezdenu je saopštilo da je u pitanju 39-godišnji osumnjičeni. Iz Ambasade BiH u Njemačkoj ranije je rečeno je da još nemaju zvanične informacije o hapšenju bh. državljanina u Drezdenu.

“Belgijske vlasti izdale su evropski nalog za hapšenje zbog poticanja terorističke organizacije povezane s terorističkim napadima, uključujući i napad na koncertnu dvoranu Bataklan 13. novembra 2015. godine u Parizu”, poručili su njemačka federalna policija i tužilaštvu u Drezdenu u zajedničkoj izjavi.

Podsjetimo, teroristički napad na koncertnu dvoranu Bataklan dogodio se tokom rok koncerta američke grupe Eagles of Death Metal.

Trojica napadača IS-a ubili su 90 ljudi za vrijeme koncerta, dok su drugi teroristi ubijali po pariškim terasama barova i restorana i blizu fudbalskog stadiona u predgrađu. Ukupno je ubijeno 130 osoba u najkrvavijim napadima izvedenima u Francuskoj.

Ubice su nemilosrdno pucale po mladim ljudima koji su bespomoćno ležali, povrijeđeni ili u strahu.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljena.

PUB-1
PUB-2
GAT1
GAT2