Zaboravljeni zločin: 26 godina od stradanja Srba u Bulozima

Izvor: pismo čitalaca

Objavio:

trebevic.net

- prije 12 mjeseci u

Pismo čitalaca

Bulozi, jedno od najmanjih srpskih sela koje je prije rata pripadalo opštini Rogatica (22 stanovnika srpske nacionalnosti), 15.avgusta 1992. godine napao je veliki broj naoružanih muslimana pripadnika Armije BiH,  tkz. Zelenih beretki sa područja rogatičke i susjednih opština.

Tokom napada i okupacije sela pobijeno je više od polovine mještana. Sva njihova imovina je opljačkana, stoka odvedena u susjedna muslimanska sela, a petnaest stambenih zgrada i još neuporedivo veći broj pomoćnih objekata domaćinstava spaljeno i razoreno.

Tog 15.avgusta ubijeno je 12 srpskih civila, od čega četvoro djece. Ubijeno je sedam članova porodice Nešković.

Žrtve: Dušan (Arsa) Krunić, 1954.; Brano (Miloš) Bojić, 1953.; Milka Vukadin, 1953.; Milka Nešković, 1935.; Pejka (Petko) Nešković, 1974.; Mara (Petko) Nešković, 1976.; Bojan (Petko) Nešković, 1981.; Nada Nešković, 1954.; njen sin Vladan (Milenko) Nešković, 1988.; Dušan Bojić iz Sarajeva i Stoja (Milo) Nešković, 1952.

O ovoj tragediji već 26 godina skoro da se i ne priča, ne održavaju se parastosi stradalima i nema baš nikakvih objava u medijima.

Selo Bulozi prije rata pripadalo je opštini Rogatici, danas nakon Dejtona selo pripada opštini Pale Prača.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.