Šljiva ranka ponovo beharala usred avgusta

Izvor: pismo čitalaca

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 godine u

Pismo čitalaca

Foto izvor: Zoran Janković

U rogatičkom selu Plješevica nekoliko stabala šljiva rane sorte, u ovom kraju poznatih kao „pljuskuša“ i „rskavac“, ponovo je dalo behar. Istina stidljiv i rijedak, ali – behar. Ko ne vjeruje neka pogleda fotografije. Behar se pojavio samo na granama koje su se polomile od ovogodišnjeg prekomjernog roda. Sa njih su već ubrani plodovi i  pokiseljeni u kace, a ove grane nisu potpuno otkinute, nego su zadržale kakvu-takvu vezu sa stablom. Sa niskih grana ovce su obrale i  preostalo lišće, a one su uzvratile – novim beharom. Nešto slično ne pamte ni najstariji stanovnici ovog kraja.

Inače, starine kažu da ove godine ništa nije prispjelo u  uobičajeno vrijeme, sve je požurilo, a za slična ljeta njihovi stari govorili su „naprašita ljeta“.

Šljive ranke su rodile, prerodile, pa se i izlomile od prekomjerne težine, to smo već rekli. Uobičajeno je da se njihovi plodovi beru oko Prebraženja Gospodnjeg. Preobraženje nam se tek primiče, a ranke su odavno obrane, pokiseljene, nadošle, a ima domaćina koji su i rakiju od njih ispekli. Iako je ljeto bilo veoma kišno, sa malo sunčanih dana, kažu da „ranja“ odlično „baca“. Posebno kad se više popije.

I po onoj narodnoj „kiša Bosnu nikad nije ogladnila“ zaista je sve rodilo. I prerodilo. Krompir dobro ponio, glavice luka ko pesnice, tikve ko fudbalske lopte, paradajz ko jabuke, buraniju obrati ne možeš, nema se kad, a na jednoj stabljici pasulja prebrojali smo čak trideset i osam mahuna. Voće se lomi, teško je  pa i nemoguće lomljenje grana spriječiti čak i podupiranjem te se pribjegava i trganju prekomjernog roda. Kruške, jabuke, šljive… sve je prebremenito, a starine se vajkaju pa viču „dabogda da prema dobru bude, ovako rodne godine bivaju samo pred kakav veliki kijamet!“

Nisu izdale ni najkvalitetnije šljive „požegače“ ali zato i one jesu poranile. I to mnogo. Uobičajeno je da zru sa prvim septembarskim danima, kad djeca pođu u školu, kad nastupaju „lubenice i učiteljice“. Ali jok, one sazrele pa opadaju i prije Preobraženja, a domaćini ne znaju šta bi prije radili. Slatke muke; mada… ko kaže da od viška glava ne boli; posebno od viška posla.

E sad, sve je poranilo, a koševina je zakasnila, i to mnogo, pa se sastala sa branjem voća i pečenjem rakije. Uobičajeno je da se na ovdašnjim imanjima koševina završava do Ilindana. Ove godine nije tako. Teško je uhvatiti par sunčanih dana bez kiše da se trava pokosi, sijeno osuši i balira, pa se sastale otave i trave, ujedno se kose, a  tu su i neobični prizori zrelih „požegača“ ispod kojih se nalaze nepokupljeni otkosi “prve ruke” košenja.

Blago besposličarima, njih ništa od ovih muka ne mori, a ni ova novinarska bilješka ih neće zanimati; neće je ni čitati; opet, oni koji bi čitali to nemaju kad, zato… čemu dalje i pisati!

Zoran Janković

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider