Odgovor višeg asistenta FFUIS Marka Ćitića na optužbe iznesene u tekstu ”Samovolja ili zakon?”

Izvor: pismo čitalaca

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 godine u

Pismo čitalaca

Odgovor Mr Marka Ćitića, višeg asistenta na Katedri za matematiku, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, povodom teksta-”Samovolja ili zakon?” objavljenom na našem portalu, u kategoriji Pisma čitalaca. 

Odgovor Mr Ćitića prenosimo u cjelosti:

Poštovana redakcijo,

Obraćam Vam se povodom teksta ”Samovolja ili zakon?” koji je objavljen na vašem portalu. U pomenutom tekstu, bivša studentkinja Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu, Sofija Tovarović, iznela je više neistina vezanih za mene, čime je dovela Katedru za matematiku i mene u više nego neprijatnu situaciju.

Dana 21.4.2017. održan je pismeni deo ispita iz Geometrije 1. Budući da se 22.4.2017. održavalo Republičko takmičenje srednjih škola iz matematike u Banjoj Luci, bio sam odsutan, pa me je na dežuranju tog ispita menjao kolega Ognjen Papaz. Nakon povratka iz Banje Luke, pregledao sam radove pomenutog ispita, a rad Sofije bio je u reč prekopiran iz skripte odakle su zadaci na ispitu zadani. Ne treba biti previše ni iskusan, ni pametan da bi se zaključilo da je rad na neki način prepisan iz te skripte. U utorak 25.4.2017. Sofija je došla na uvid rada kod mene u kabinet i zamolila me da joj objasnim zašto nije položila ispit. Ja sam je tada optužio da je prepisivala. Ona je to demantovala u prvi mah, da bi nakon određenog vremena priznala da je prepisivala sa pdf dokumenta koji se nalazio u njenom telefonu i tom prilikom mi je tražila da budu poništeni položeni ispiti iz Geometrije 1 i ostalim studentima koji su ranije prepisavali na identičan način. Ovo što je Sofija rekla ne bih demantovao, tj. verovatno je da su neki studenti prepisivali na ovakav način, a da to nisam primetio. Međutim, Sofija nije navela njihova imena, tako da nisam ništa mogao da učinim po tom pitanju. Dva dana nakon što je bila na uvidu rada kod mene, Sofija je zatražila da joj rad pregleda predmetni nastavnik iz Geometrije 1, prof. dr Duško Jojić iz Banje Luke. Prof. Jojić je pogledao Sofijin rad i rešenja u skripti, nasmejao se i pitao je kako je mogla da nauči zadatke iz skripte identično u reč i da ih tako ispiše na ispitu. Sofija je tada rekla da nije mogla da razume rešenja zadataka i da je sva rešenja zadataka iz skripte( njih oko 300) naučila napamet bez razumevanja. Prof. Jojić joj je tada dao skriptu i rekao joj da izabere bilo koji od ovih 300 zadataka i da ga uradi na tabli pred njim. Tada mu je odgovorila, da trenutno ne zna rešenje nijednog od 300 zadataka, ali da joj treba 5-6 dana da ih ponovi i da bi onda spremna bila da odgovara. Budući da prof. Jojić živi u Banjoj Luci, zadužio je mene da ispitam Sofiju Tovarović. Dogovor je postigunut uz saglasnost Sofije Tovarović, prof. Duška Jojića i mene. Međutim, Sofija se nikada nije pojavila da polaže ove zadatke, već je 10-ak dana nakon toga (početak maja) poslala oca da se žali na mene prodekanu za nastavu Vladimiru Vladičiću. Kako je Vladimir takođe matematičar, zajedno smo pogledali rad i konstatovali da je evidentno da se radi o prepisivanju. Pri tom, Vladimir mi je rekao da nemamo dovoljno dokaza da je optužimo da je varala na ispitu i da je jedino rešenje da joj priznamo pismeni deo ispita kao položen, sa čim sam se složio. Nakon više od godinu Sofija je objavila status na fejsbuku u kome na najprljaviji način isnosi neistine povodom događaja koji sam prethodno opisao.
Na Filozofskom fakultetu u Palama radim od 2007. godine. Do danas sam više puta imao problema sa studentima koji prepisuju na ispitima. Vaspitavan sam i odrastao u drugim vremenima, koja se u mnogome razlikuju od ovih današnjih, kada su ovakve stvari bile nezamislive, a sada sam došao sam u situaciju da me ogovaraju studenti koji varaju na ispitima na razne načine. Odgovorno tvrdim da za ovih 11 godina koliko radim, nikada ništa nepošteno i nemoralno nisam učinio, niti sam oštetio nekog studenta. Međutim, doživeo sam sve i svašta: da se studenti žale na mene, prete, da mi seku gume na automobilu uoči ispita i to su uvek po pravilu radili oni najlošiji studenti. Takvih studenata je jako malo, ali u svakoj generaciji se pojavi u proseku jedan student koji je nezadooljan načinom na koji je ocenjen i upravo ti studenti prave probleme tokom studiranja. Što se Sofije tiče, još ranije sam imao pouzdane informacije da se bavi nedozvoljenim radnjama na ispitima i da se koristi različitim tehnikama varanja. Informacije su mi dostavili studenti, koji su mi rekli da se pred njima javno hvalila kako je prepisala pojedine ispite, a da je niko pri tom nije otkrio.

Koristim ovu priliku i da se zahvalim kolegama, bivšim i sadašnjim studentima matematike Filozofskog fakulteta u Palama, koji su svojim objavama na društvenim mrežama najviše doprineli da se raskrinka dopis Sofije Tovarović.

Marko Ćitić
 1. Zasto nekoga za koga mislite da prepisuje, 2 mjeseca prije ispita pozivate da dezura na vasem takmicenju i sprijeci nedozvoljene radnje? Prva stvar.

  Druga stvar, ukoliko sam bilo sta slagala, i asistent Marko ima dokaz za bilo sta od navedenog, pozivam ga javno da me tuzi za klevetu, kao sto cu ja njega za istu.

 2. Treba djevojci popularnost,jbg,pustite je da uziva,sad kad je “glavna” na drustvenim mrezama….pustite vukovca,nagradjivanog gimnazijalca,koji prepisuje i pravi puskice…dajte djevojci nesto vise od vremenske prognoze,da se ne cima oko napustenog fakulteta i katedre….

  1. Bravo! Svaka cast na komentaru. Kao tako dobar student, kakav tvrdi da jeste, vec odavno je onda trebala isti i zavrsiti. Jasno se sa navedenih prepiskih sa drugim studentima vidi dokle doseze njena “snalazljivost”. Samo ne vidim kako nekome moze imponivati da na ovakav naci stice popularnost :'(

 3. Samo oštro Marko i ne daj na sebe. A kolege će te uvjek podržati, jer ti to zaslužuješ.

  I bez pravdanja jer ova persona upravo to želi zbog publiciteta i da se dodvori novim gazdama u džamahiriji.

  PRAVDA ZA MARKA!

 4. Puna podrška za profesora Ćitića.

  Ne treba ovoj personi davati mnogo publiciteta pošto se vidi da jedino to cilja. Na sve strane prijeti tužbama a kolege za koje se “zalaže” moli da o svemu ostanu nijemi. Kakav apsurd i kontradikcija…

  O Marku jedino mogu svjedočiti njegovi bivši i sadašnji studenti, kolege matematičari… Sve najbolje, podrazumjeva se… Pravda za Marka!

 5. Arapi su to odavno uzeli pod svoje Najprije je otisla da radi u federaciju, pa valjda nije znala kako roditeljima objasniti zasto da se prebaci dole i da “studira”. Ulaskom na instagram profil moze se zakljuciti ko je i sta djevojka. Gologuzim i “jebozovnim” slikama se ne doseze daleko Cura vjerovatno tezi zivotu nekih od starleta. Polako, krenula si dobrim putem. Naci ces ubrzo i sponzora. Nek je sa srecom.

  1. E svaka ti čast za ovo, sve kontam hoće li još neko to napisati da ne bude “jao to su predrasude”. Ovako ne izgleda budući profesor matematike. S obzirom da mi je najbolja drugarica završila matematiku, o asistentu Ćitiću sam čula isključivo sve najbolje.

 6. Realno i jeste tako. Zasto se niko drugi nikad nije zalio na asistenta Marka? Stvarno se tom covjeku ne moze prigovarati, posebno ne na takav nacin. Nas studente nerviraju ovakve objave od “postenih” i “vrijednih” studenata, koji se ne pomole na fakultetu, pa onda kukaju kako je neko drugi kriv.
  Samo ustrajno Marko. Uz Vas smo.

 7. Kako mozete osudjivati curu na osnovu traceva. To sto na fakultetu nemaju ni jedan dokaz je njihova greska i propust. Blacenje ovakvim tracevima je na nivou baba sa pijace a ne akademske zajednice. Sud je sud, pa ako ih tuzi neka dokazu da su u pravu i sve ok. Ali ako nisudokazali, trebaju snositi odgovornost.

 8. Što nije progovorila dok je “studirala”? Vec kad je napustila odlucila da kaze zasto je “napustila”. Piše drugima kako “ga bas voli”, ” kako on nju gleda”. Valjda je toliko nedolicno obucena dolazila da covjek nije mogao da vjeruje. Mozda mu se nabacivala, pa joj nije proslo da na taj nacin polozi. Kod nekih joj je i to prolazilo. Ipak je to macka BIH prognoze koja se emituje svega 3 minute na TV-u. Pa jbg mora se jos nekako privuci paznja. Sretnoo. ASISTENTU NAPRIJED DO POBJEDE!!!!

 9. Mora da se svim portalima sama javila sa svojom laznom pricom..

 10. Marko Citic jako los covjek,prazan,kao ljustura od oraha kada iz nje izvadite plod.Svi koji ga podrzavaju su slicni njemu.Marko kada bi ga pitali nesto da vam kaze o sebi samo ce vam reci da je prof.matematike i visi asistent.I to je to.Tu pocinje i zavrsava njegov svijet.Takvi su svi oko njega,njegove supozitorije.Sofija svestrana puna interesovanja,dio svega.Istrazuje zivot,posebna i rijetka osoba.Takva kakva je nije se mogla uklopiti u okruzenje ogranicenih ljudi koji su joj ucinili nepeavdu.

  1. Kad se vec pravis pametan i nacitan, nauci pisati razmak nakon zapete i tacke.

   1. Hocu Jereme.Hvala na dobronamjernom savjetu da poradim na svome pravopisu.Zaista si u pravu i to cu uciniti.Takodje i vi Citiceve supozitorije prihvatite moje savjete pa poradite na sebi.Poltronisanje i matematika nisu sve na svijetu.Ugledajte se malo na Sofiju.Hvala vam na dobronamjernom savjetu u vezi moga pravopisa.Svako vam dobro i lijep pozdrav!

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider