Korupcija u zdravstvu– bijeli mantil sinonim za korupciju

Izvor: Vladimir Pejičić

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 years u

Pismo čitalaca

Zdravstvenim sistem u Republici Srpskoj je na aparatima! Fond zdravstva i zdravstvene ustanove imaju više od milijardu maraka dugovanja, i gotovo sve zdravstvene ustanove imaju milionska dugovanja prema dobavljačima, te državi i Poreskoj upravi za neplaćene doprinose radnicima. Jedan od glavnih uzroka teškog stanja i ogromnih dugovanja je raširena korupcija, namješteni tenderi i javne nabavke, nepotizam i partijsko zapošljavanje nemedicinskog kadra. Prema istraživanjima rađenim prošle godine, u BiH problem korupcija u zdravstvu zauzima treće mjesto na tabeli, odmah poslije korupcije u policiji. Zdravstvo i nije toliko korumpirano koliko postoje percepcije i predrasude u javnosti. Medjutim ipak to je resor u kojem se (prema nekim anketama radjenim u stranim zemljama) riječ korupcija ne bi smjela ni spomenuti. Ako pogledamo region i Srbiju, 20% ispitanika smatra da je zdravstvo najkorumpiranija oblast, a 70 % je davalo mito iako to nije niko tražio od njih.

U zdravstvu postoji korupcija na svim nivoima, od javnih nabavki, zapošljavanja, raznih tendera do one najsitnije, davanja novca za bolju ljekarsku uslugu ili sitnog poklona, od flaše skupocjenog pića do čokolada i bombonjetra. Percepcija korupcije u zdravstvu je različita od države do države, pa se u nekim zemljama u kojima je korupcija jako rasprostranjena ona smatra kao normalna, uobičajena i prihvatljiva kao način života. Kod nas je to, nažalost, već odavno sastavni dio života.

Ono što je zabrinjavajući problem je veoma mali tj. neznatan broj krivičnih djela korupcije u zdravstvu koji je prijavljen, a još manji procesuiran.Jedan od najnovijih primjera jeste korucpija u javnim nabavkama Kliničkog univerzitetskog centra u Sarajevu gdje je obustavljena nabavka opreme u vrijednosti od 800 000 km. Takodje reprezentativan primjer korupcije je to što je bivši direktor Kliničkog centra u Banjaluci falsifikovao službene isprave te primao mito pri dodjeli invalidskih penzija. Medjutim i taj slučaj je prošao veoma neopaženo u javnosti, ali i u pogledu blage zatvorske kazne koja je bila svega 6 mjeseci ili novčana u iznosu od 18 000 KM. Nažalost prema našem krivičnom zakonu sve kazne do 6 mjeseci mogu kupiti novcem. Medjutim sve su to neke presude koje su implementirane zbog političkog revanšizma vladajućih struktura.

Loši kadrovi najveći problem

Zdravstveni sistem Republike Srpske je veoma urušen, a  najveće udarce i svoje potonuće doživio je za vrijeme ministra Gorana Škrbića koji je kao nagradu za kriminal i štetne ugovore dobio poziciju ambasadora BiH u Srbiji. Postojale su indicije da je Škrbić iz zdravstvenog sistema izvukao milione i milione konvertibilnih maraka putem raznih tendera, a na kraju je podnio ostavku koju je obrazložio neslaganjem sa aktuelnim političkim vrhom u BiH. Nikad niko od nadležnih organa nije provjeravao njegov rad i optužbe iznesene u javnosti, pa je tako sve ostalo neprocesuirano. Novi ministar Dragan Bogdanić takodje ništa suštinski nije promjenio po pitanju korupcije, sav njegov rad ogleda se u otvaranju par domova zdravlja i bolnica putem kreditnih zaduženja koja uskoro dolaze na naplatu.Najnovija u nizu jeste i bolnica Kasindo u Istočnom Sarajevu čije je otvaranje najavljeno pred izbore. Treba priznati da će biti izgradjen jedan veoma lijep i moderan objekat na 10 000 metara kvadratnih koji je koštao oko 25 000 000 eura. Najmodernija bolnica  u Srbiji  možda i u jugoistočnoj Evropi se nalazi u Nišu i otvorena takodje ove godine na 50 000 kvadratnih metara koštala je 32 000 000 eura. Izgleda da su na jednoj bolnici radile arhitekte i gradjevinari, a na drugoj madjioničari. Kako bolnica koja ima 5 puta veću infrastrukturu može da košta skuplje samo 7 miliona eura .Kao što vidimo postoje mnoge potencijalne mogućnosti za fraus legis tj. izigravanje zakona. Medjutim zaboravimo sumnjive tendere oko izgradnje objekata jer ono što nas trenutno interesuje ko će u njemu raditi ? Priučeni nadrljekari dovedeni putem stranačkih veza koji svojim dijagnozama ubijaju zdravstveni sektor. Ne mogu a da ne primijetim da su nekad i u ovoj bolnici radili dobri specijalisti medjutim mnogi su napustili ovu bolnicu i počela da radi na privatnim klinikama u našem i drugim gradovima Republike Srpske. Razlog je negativna selekcija, mobing, loši uslovi rada, neplaćeni doprinosi…Sve češć je praksa slanje naših gradjana na liječenja u Banjaluku i Foču a nerijetko i Beograd kada su u pitanju  neki manji zdravstveni problemi.O kvalitetu zdravstvenih usluga govori poražavajuća činjenica da rezultate i pojedine osnovne nalaze treba čekati do nekoliko mjeseci, jer treba da pristignu odredjeni reagensi kako bi se uradila analiza krvi. Zbog čega je to tako već 20 godina ?

Neregularnosti u zdravstvenom sistemu nam omogućava vjerovatno najgori zakon ikad napisan u ovoj državi a to je zakon o javnim nabavkama kojeg odlikuje najniži mogući nivo transparentnosti.Dobavljačima se ne plaća na vrijeme za njihove robe i usluge. Zbog toga je sve manji broj firmi i manja konkurencija, a posledica je podizanje cijena i favorizovanja odredjenih ponuđača. Ipak pravna snaga jednog zakona se ne ogledama samo u njegovoj materijalnoj primjeni nego i u svijesti ljudi koji ga provode.

 Ivana Korajlić iz TI poručuje da u BiH nisu uloženi dovoljni napori da se počne rješavati pitanje korupcije u zdravstvu, pa su rijetki pokušaji da se „uđe u trag“ korupciji. Pokušaji revizije procesa nabavki, ugovora i transakcija do sada su nailazili na zataškavanje, pa čak i smjene ministara, s ciljem sprečavanja i otkrivanja korupcije na najvišim nivoima u oblasti zdravstva.Ona dodaje da građani kažu da je najučestalije davanje, odnosno primanje mita ili poklona radi osiguranja adekvatne zdravstvene njege.

Davanje mita garancija dobre zdravstvene usluge ?

Problem koji muči obične gradjane je da li će davanjem mita povećati kvalitet dobijene zdravstvene usluge ili će ga smanjiti nedavanjem. Svako ko mora da ide na liječenje u bolnicu nerado se odlučuje da posjeti neku od privatnih klinika zbog skromnih primanja i skupih zdravstvenih usluga  pa se uglavnom odlučuju da ode na lijenje u državnu bolnicu. Kada je u pitanju neki ozbiljniji problem koji zahtjeva bolničko liječenje tu na snagu stupa novac. Naše bolnice su u velikom broju slučajeva pune ili se bar pravi takva priča i tu dolazimo prvi put u iskušenje da ponudimo novac da bi  našli sobu u bolnici. Kada je taj problem riješen, u toku liječenja često bolnici nedostaju neka od osnovnih medicinskih sredstava koja se koriste u medicini svakodnevno, pa su pacijenti primorani da lijekove kupuju sami. Jedan od fenomena po našim bolnicama je činjenica ako „podmažete“ kod medicinske sestre imaćete odlične uslove i vrhunsku njegu što će reći da se i medicinske sestre mnogo pitaju u zdravstvenom sistemu. Ako to ne uradite ponekad rizikujete da umrete u bolničkoj sobi,  a da to niko ne primjeti. Iskreno i sam sam se uvjerio u to jednom prilikom.Na kraju balade kada je sve gotovo tj. ako vam je dijagnoza uspostavljena idete na kućno liječenjearavno svima nam je zdravlje u životu najbitnije pa se pod nabojem dobrog raspoloženje ponovo „hvatamo“ za džep i častimo doktora iako to niko od nas nije tražio.Jedan od čestih primjera korupcije jeste pri rodjenju djece. Ako planiramo porodicu potrebno je odma da izdvojimo par stotina maraka koje ćemo dati ginekologu da bi se cijeli proces odvijao onako kako mi želimo, ali ipak ni tom nije nikakva garancija kada rade nesposobni stručnjaci pa imamo sve više i više smrti u toku ili nakon porodjajnog procesa, a da ne pričam sa kakvim se sve deformitetima radjaju djeca zbog ljudskog nemara. Primjera je sve više i više a prijava sve manje i manje. Poslednji primjer je žena koja je preminula u Gradišci nakon porodjaja i taj slučaj nikad nije rasvjetljen do kraja.

Civilnom sektoru poprilično vezane ruke

Koliko god doktori bili krivi za korupciju to je nemoguće bez nas. Moramo tjerati ljekare da rade svoj posao za koji primaju novac koji im mi uplaćujemo kroz poreska davanja, takodje potrebno je pokrenuti i jedan vid kampanje kojim će se zaštititi dignitet zdravstvene struke te da se oni koji svoj posao obavljaju nečasno obavezno apostrofiraju i da se tim vrati dostojanstvo i ljekarima i gradjanima. Takodje ono što je potrebno jeste provedba monitoringa aktivnosti rada zdravstvenih institucija tj njihovih propisa jer bez transparentnog rada svih institucija pa i bolnica ništa nismo postigli. Nevladin sektor ne može baš mnogo da uradi po ovom pitanju osim da apeluje na gradjane da ne poklanjaju doktorima novac jer su zdravstveno osigurani.. Svjesni smo mi da se nulta tolerancija prema korupciji u zdravstvu nikad neće postići ali ovo je siguran sam jedan od resora koji je najpogodniji za prevenciju ove pojave.

Vladimir Pejičić

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider