Doba korone u I. Sarajevu: Šta kada nas prođe talas sreće?

Izvor: Redakcija

Objavio:

trebevic.net

- prije 5 mjeseci u

Pismo čitalaca

Foto izvor: Pixabay

Na adresu naše redakcije, stiglo je pismo jedne, kako sama navodi, vjerne čitateljke iz Istočnog Sarajeva. Povod za obraćanje je stanje koje je zadesilo skoro cijelu planetu, pa i našu zemlju i naš grad – pandemija izazvana virusom korona od koje svakodnevno obolijeva i umire sve veći broj ljudi.

Vidno zabrinuta ponašanjem i neodgovornošću znatnog broja sugrađana, čitateljka Trebević.info portala željela je skrenuti pažnju na greške koje svakodnevno većina nas pravi, uprkos propisanim mjerama od strane nadležnih institucija, kao i savjetima stručnih lica.

Pismo prenosimo u cjelosti:

Evo ima mjesečak dana kako smo uvedeni u neko stanje izolacije i hibernacije, karantina i ne znam sve čega zbog pandemije Covid-19.

Rekli su nam epidemiolozi da ostanemo kod kuće. Rekli su nam epidemiolozi da nosimo maske i rukavice, da držimo distancu, da smanjimo druženje i socijalne kontakte svedemo na minimum. Rekli su epidemiolozi da se škole zatvore, da se zatvore kafane, tržni centri, teretane, da se zatvore vrtići. Rekli su epidemiolozi da se na taj način sprečava širenje zaraze, da je karantin za ovaj virus korone najbolji lijek. Epidemiolozi su rekli da sprečavanjem širenja virusa, odnosno njegovim sporijim širenjem ne urušavamo ionako slab zdravstveni sistem.


Ko su, za boga miloga, ti epidemiolozi? Oni su ljekari, oni izučavaju tu oblast medicine godinama, pročitali su hiljade stranica iz te oblasti, pa da im je svaka deseta ostala u pamćenju, opet znaju više od nas, opet znaju više o ovom virusu od svih nas iako je virus svoje pravo lice pokazao nekad u decembru 2019. godine. Dakle, prije 5 mjeseci.

E sad, postoje ljudi, odnosno onaj dio naroda koji nisu epidemiolozi, ali koji slušaju epidemiologe, a postoje i oni koji ne slušaju epidemiologe. Ovi drugi, smatraju da virus neće na njih, jer neće grom u koprive, jer imaju imunitet… jer šta znaju ti epidemiolozi, koji godinama čitaju neka ćageta o virusima i kojekakvim zarazama i načinima njihovog prenošenja i suzbijanja. Ti koji ne slušaju epidemiologe sjede po parkovima bez maski, šalju djecu na sportske terene, uživaju i žive život. Dobro, nedostaje im kafana, ali može uvijek neki jaran da zna nekog drugog jarana koji će da okupi ekipicu, pa će da se druže u zaključanoj kafani. I oni tako misle da su nekog prevarili, da su prevarili državu, policiju, komunalnu policiju jer ih nije kaznila ili ih bar još uvijek nije kaznila. Oni isto tako misle da je lud ovaj narod koji sluša epidemiologe i nosi maske.

Međutim, kad prođe talas sreće koji osjećaju zato što su prevarili državu i nasmijali se ovima koji poštuju mjere i nose maske, neka se zapitaju koga su ustvari prevarili. Ako se slučajno zaraze, a neće, jer neće grom u koprive, ali, eto, ako se slučajno zaraze i prođu sa super lakim simptomima, neka se zapitaju jesu li zarazili nekog drugog i da li će on proći sa isto tako lakim simptomima. Možda će im taj neko drugi biti neko jako drag i bitan u životu. Ma naravno, neće se to njima desiti, oni su od jakog genetskog materijala.

A ove budale sa maskama, neka i dalje ostanu kod kuće. Neka nose i dalje svoje maske i budu civilizovani, jer civilizovano je štititi i sebe i druge, nema veze što vam ovi koji se samo kofrče, kažu da ste budale.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider