Demanti načelnika Istočnog Novog Sarajeva Ljubiše Ćosića

Izvor: Ljubiša Ćosić

Objavio:

trebevic.net

- prije 5 years u

Pismo čitalaca

Поштовани,

Користим прилику, а имам и људску обавезу да реагујем на текст објављен на вашем порталу под насловом „Општина Источно Ново Сарајево крупним корацима у боље сутра!“. Непознати аутор је имао намјеру да саркастичним и провокативним насловом искриви слику о стварном стању у општини Источно Ново Сарајево, пишући о једној теми односно о волонтирању физичког лица. О томе ћу наравно у другом дијелу текста, али сада желим да се осврнем на пар података које можете провјерити, а односе се на истинску путању и кретања у финансијском смислу у општини Источно Ново Сарајево.

Када сам изабран за начелника општине у октобру 2012.године, дочекало ме јако тешко и финансијски неодрживо стање у општинској управи општине Источно Ново Сарајево, које се манифестовало највећим дијелом у дуговима у буџету односно бројним неизмиреним краткорочним и дугорочним обавезама.

Те 2012.године усвојени буџет општине Источно Ново Сарајево је износио 6.173.000,00 КМ, да би због великих обавеза које сам наслиједио као начелник крајем године извршили ребаланс буџета на доле на 5.683.000,00 КМ. Са усвојеним ребалансом буџета на доле, извршење буџета је ипак било далеко мање, односно износило је 5.021.619,55 КМ. Са таквим стањем у буџету и исказаним дефицитом, укупне краткорочне обавезе у буџету општине настале по различитим основама износиле су преко 2.000.000,00 КМ.

Мукотрпним радом, уз жељу да сви видови развоја, а прије свега инфраструктурни нестану у општини, након три године односно у 2015.години, у буџету општине имамо сљедећу ситуацију:

Буџет општине Источно Ново Сарајево за 2015.годину је првобитно усвојен у износу од 6.200.000,00 КМ, да би крајем прошле године извршили ребаланс буџета на више у износу од 7.977.950,00 КМ. Оно што је најбитније, буџет општине Источно Ново Сарајево је у 2015.години извршен у износу од 8.103.058,00 КМ. Ко жели и види нека само упореди податке о буџету из 2012.године и 2015.године.

Током претходне три године смо започели и завршили многобројне инфратруктурне пројекте о којима се може написати и допкументовати једном читавом брошуром, а најзначајнији су свакако градски парк са свим садржајима, дом здравља, дјечије обданиште, три дјечија игралишта, сеоски водоводи и канализациони системи у руралним мјесним заједницама, асфалтирање и реконструкција локалних путева, уређење и развој урбане зоне односно централног дијела општине кроз асфалтирање и освјетљење свих паркинг простора у центру општине, одржавање зелених површина, и многе друге ствари.

Све обавезе предвиђене буџетом општине као што су исплате плата запослених у општинској управи, Центру за социјални рад, Културном центру, Спортско-рекреативном центру „Славија“, Борачкој организацији, Црвеном крсту, невладиним организацијама, спортским клубовима, социјална давања и помоћи, и остало, смо уредно, редовно и уз минимална кашњења исплаћивали.

Не знам ни број хуманитарних активности које смо као општинска управа помогли, не постоји појединац кога смо одбили за било какву врсту реалне помоћи, а да не помињем стипендије и све врсте помоћи за студенте. Не само са подручја општине Источно Ново Сарајево, већ и са подручја других општина.

Само у прошлој 2015.години, општина Источно Ново Сарајево је реализовала 2.234.367,72 КМ средстава у различите капиталне пројекте. За разлику од сусједних општина које су тавориле и затвориле се у своје уске интересне групе, општинска управа општине Источно Ново Сарајево је радила, реализовала и сарађивала са свима.

Није се претворила у полигон личних, ситно шићарђијских интереса, мотивисаних страначком и полтронском припадношћу. Само у прва два и по мјесеца 2016.године, буџет општине смо реализовали на нивоу плана и расписали потпуно јавне и отворене тендере, и углавном изабрали извођаче за капиталне пројекте вриједности преко 600.000,00 КМ. Мислим да то све говори.

А сада пар реченица о теми која је доминирала наведеним текстом. У периоду 2008-2011.година, био сам запослен у кабинету министра спољне трговине и економских односа Младена Зиројевића, који ме је ангажовао на основу информација о мени и мом партијском ангажовању у СНСД-у. У то вријеме сам био 29-годишњи магистар економских наука, са 6 годишњим радним искуством у више институција и организација. И поносим се сарадњом са њим у том периоду. И свим стварима које смо скупа радили за Републику Српску.

Пишем ово као човјек из разлога што, за разлику од других, немам стида и лажног морала, да кажем да сам као начелник општине, одлучио да госпођици Татјани Зиројевић омогућим волонтирање током студирања у општини Источно Ново Сарајево, гдје сам начелник. Волонтирање, и никакву савјетничку позицију. Наравно, све наведено ћу документовати. Као што сам навео, госпођица Тања Зиројевић није и не може бити савјетник начелника општине и жалосно је што је непознати аутор на овакав начин покушао обманути јавност.

Као начелник општине, али прије свега као човјек, сам свијестан времена у којем живимо, тежине и терета јавне функције, као и свега онога што она носи. Како позитивног, тако и негативног. На писање овог демантија, именом и презименом, сам се одлучио највише због чињенице да, без обзира на све покушаје за искорак напријед у једном друштву, све више постајемо друштво у коме је непозната љага и лаж средство и инструмент за још снажније блаћење и осуду било кога од стране масе. Умјесто да постајемо друштво организованости и уређености у којем је мјерило знање, коректност, истина и размјена документованих и потврђених аргумената и чињеница о свему у друштву, постајемо друштво зарбољено у пакости, неситинама и лажима. Постајемо друштво у којем локални кружоци из локалних кафана, ситних а задимљених сећија, затворених кружока, користе лаж као средство стварања искривљене слике о појединцима и општој слици у друштву, како би се у истом испрофилисале искомплексиране и нажалост, полуобразоване, моралне сподобе, којима је највећа трунка храбрости и знања уперити прстом у друге и бесумочно их олајавати како би остварили само себи знане циљеве контроле учесника истих оних сједељки, сећија и кружока.

Демантиј обајвљујем именом и презименом, и спреман сам писати истину до изнемоглости, и признати све своје грешке које сигурно правим, као човјек и јавна личност, ако ће то барем трунку помоћи нашем колективном отријежњењу и буђењу из овог сивила које нам сервирају незналице и неспособњаковићи.

С поштовањем,

Љубиша Ћосић

 1. Hahahaha, pa nacelnice ti si sou program! Pa ne mozes ti svoje licne dugove vracati preko opstine. On tebi, ti njemu. Strasno. Pa zar te vise zaduzio jedan Mladen Zirojevic nego gradjani ove opstine koji su glasali za tebe?! Bolje da nisi demantij pisao.

 2. Ti nacelnice demant iskoristio da se izreklamiras? Nema potrebe, sve mi vidimo.

 3. nije sija nego vrat…koje su reference njene da bude uopste volonter u administraciji opstine a da iste nema barem 1500 svrsenih studenata koji cekaju na birou vise godina i nadaju se nekom boljem sutra koje im sigurno nece donijeti Cosic i njemu slicni….nek to objavi Cosa al cini mi se da je on to vec u ovom tekstu objavio jedina referenca joj je tata koji je istog “magistra” zaposlio 2008 u kabinet ministra i sad jbg mora da vrati uslugu…

 4. Постајемо друштво у којем локални кружоци из локалних кафана, ситних а задимљених сећија, затворених кружока, користе лаж као средство стварања искривљене слике о појединцима и општој слици у друштву…RECE TI I OSTADE ZIV?! PA TI SI PREDVODNIK OVE VRSTE NACELNICE

 5. Moj cosicu mozes pricati da je to strasno, sam sebe hvalis jer nema ko drugi, sve sto radis je obicna prevara, hvalis se parkom a njegova izgradnja kostala 200000 km a tolike milione si potrosio. Sta bi sa aqva parkom nacelnice, sta je sa bolnicom, sta je sa raop-om i raop si iskoristio da se setkas po Rusiji

 6. U redu je…

 7. Haha daj nacelnice..ovo mi sve djeluje ko reklama ..Znamo te Ljubisa d Hrese,zvani Arap.

 8. Gdje ste mu nasli sliku da gledaju oba oķa na jednu stranu?

 9. Jesi li svjestan sta pises,brukas se.Cuti,poklopi se .Ili stomakom,svakako si se udebljao na poziciji.Jedes na racun ovog jadnog naroda.Stidi se…

 10. Cudo nisi zaposlio jos koga iz stranke Za Nase Direktore ? imaju i oni djecu…

 11. Sve ovo što je navedeno gore je ustvari Vaš POSAO za koji ste jako dobro plaćeni. Dakle, tu ste i dovedeni da radite to što radite. Treba da Vam se čestita što radite svoj posao?

  Ovo što ste Vi uradili je kao da hirurg kaže “Znate, ja sam juče spasio dva života, zato imam pravo da se danas za**bavam na poslu i operišem kako hoću i koga hoću.”

 12. Dom zdravlja? To onaj sa nelegalnim direktorom? Park od 400000 onaj sto bina pada u njemu,komunalno sto se raspada,u opstini otvoris vrata ispadnu tri covjeka kolika je guzva vasih stranackih kolega sto ste zaposlili.Hvalite se da ste asfaltirali dva parkinga i dvije poprecne ulice ,smjesno.Kabrio dvorana…Da nije kasno do sutra bi imao sta da pisem.Imate li kakvu fabriku? Osim fabriku za lazne listice vaseg Dejana Seselja na izborima?

  1. Eeee moj Šubi, dobro je više, pretjeruješ u toj zaljubljenosti u Dejana Šešelja. Znamo, ti bi da budeš kao on, ali ne ide, previše si ružan i glup. 🙂

 13. druze moj, ovo je cisti nepotizam. jeste da ne zaposljavas clanove porodice kao pojedini iz snsd ali nije u redu da pored djece poginulih boraca koja bi rado volontirala zaposlis kcer ministra koji ti je valjao u zivotu. djevojka je sigurno odlicna osoba I nista ona nema s tim ali ti moras biti svjestan moralnih normi kojih moras da se pridrzavas. jednostavno si napravio gresku I ljutis se sto je neko to primjetio. nije u redu brate majke mi

  1. nije u redu, ali kasno je sad, eto vidjeces koliko ćes na ulici ljudi od sad sresti koji te ni pogledati neće jer ne zasluzujes ni to.

 14. e stvarno nacelnice pretjera ga sad al ok
  puna podrska, bolji si od mise draskovica
  al da znas kako ne znas, vrijeme ti je da se okruzis pravim ljudima

  1. po cemu je bolji od Miše, sto zna malo bolje enonomisati u smijeru svoga dzepa i svojih interesa, jeli zato bolji, Mišo je bio čovjek iz naroda, transparentno je koristio sredstva u kesu i pravac domaćinu na vrata, javno, jasno i glasno na dobro jutro, a ovaj evo vidi sta radi, samo sada su i gora vremena, ovakve greske se ne oprastaju, nezaposlenost je velika, a on se šprda.

 15. volontiranje ili posao svejedno … nije u redu.

 16. Tesko mi je da poverujem u ovo sto citam. Pa pokopa se bre covece jos vise. Bolje da si iskulirao.

 17. Cestitam situvaciju

 18. dok drugi cute ti pricas,odgovaras i demantujes a mozda bi drugi nacelnici nasih preostalih 5 napacenih opstina imali vise da kazu i vise da demantuju. pitam se ponekad da li sam samo ja lud ili se samo kod tebe nacelnice ljudi zaposljavaju po stranackoj pripadnosti dok recimo y skupstini grada samo “crvene” zaposljavaju 🙂

 19. Zirojevićev lutak, igra kako mu on kaže. Samo mu konopčići fale!

 20. pa eto ja sam pet godina na birou i pri tome prije pet tih godina sam zavrsila fax, platili mi roditelji penzioneri crno iza nokata da polozim strucni ispit, ajde da ja volontiram kod tebe u tvojoj opstini, moŽe??? a ne neki student kome tajo plaća i ispite da polozi, dok se ona sepuri po opstini.

 21. Odkud ti pravo, odkud ti obraz, odkud, da sve ovo jos i javno kazes,usluga jeli, e moj Ćosiću, polako staće se valda neikad i ovakvima u kraj.

 22. ššššš says:

  Narode ćutite, mala mora raditi, treba joj staž, kako će postati ministar odmah, prvo mora negdje raditi.

 23. pa šta vam je ovde čudno, ima ih koliko hoćete ovakvih u opštini koje je neko u kafani namjestio i sad se usluge vraćaju

 24. Šta te briga opština je tvoja, radi šta hoćeš

 25. Hajde demant na ovo radno mjesto i zaposli mene, ja sam na birou, profeor sam već sedam godina po struci, nisam jedini takav slucaj na birou, hajde naljuti se pa odleti u biro i kazi ma posaljite mi tog profesora da radi u opstini a ne malu, pa nije jos zavrsila ni taj privatni fakultet, na koji kabrioletom vjerovatno ide vikendom da polaze ispite.

 26. TAJO SREDIO, samo ja nemam taja, mati mi u penziji, ja na birou, Papaz me pegla oko javljanja svaki mjesec, ma reko produzi mi to bolan na godinu da ne dolazim, sta me peglas, ostariću na birou, pozdrav, VSS.

 27. A ti si radio u privatnoj firmi kod Zirojevića pa sad ti njemu vraćaš uslugu pa mu ćerku zaposljavas u svoju privatnu firmu,opštinu, jesam li ja to dobro shvatio?

  1. da dobro si shvatio

 28. Tako treba, ko će kome no svoj svome, sve je to tvoje, ne moras da se pravdas nikome, sta se pravdas, radi sta hoćes samo ne znam dokle ćeš tako , pomisljas li to. Hej osvjesti se u vrijeme ove krize, kod tebe da volontira, pa nije to bolan tvoja Opstina, ako budes ovo citao a znam da hoces, znaj da si pogrijesio, ovo ti nije trebalo, osjetices to, vani je kriza.

 29. A omladina ako radi to je za 280 km sa visokim obrazovanjem, ako hoces hoces ako neces nemoras ni tu vreću brasna mjesecno zaraditi. Nisi trebao ovo Ćose uraditi, vani je tesko, baš…da li znas to.

 30. Volontiranje tokom studija? Pa koliko djece poginulih boraca, studenata sa odlicnim prosjekom je na birou? Kako da ne ubijete u mladim ljudima nadu u bolje sutra?! Kada jedino do posla mogu da dodju ako su im roditelji neko i nesto.
  Svaka cast, po ko zna koji put.

 31. Nacelnice podrska sa Pala! Nemoj dozvoliti da te trivijalni likovi nerviraju. Postujem svaku tvoju odluku.

 32. Djevojka nema potrebne kvalifikacije ni za volontera, obnavlja godinu i nema apsolutno niti jednu kompetenciju. Pa valjda je i za to trebao konkurs. Čemu mi ostali da se nadamo?!

 33. ….

 34. Slažem se da nema ni jednog osnova da neko ko još uvijek studira obavlja volonterski staž jer je isti predviđen kao mogućnost osobama koje su okončale studiranje da odrade pripravnički staž kako bi ispunili uslove za polaganje stručnog upravnog ispita.
  Sa druge strane ne vidim kakvu je štešu po budžet opštine načelnik prouzrokovao time što je nekom omogućio da volontira.

 35. Ono što najviše pada u oči je reakcija na ovu vijest u vidu komentara po portalima koja je zaista prenaduvana i očigledno je da neko koristi ovaj potez da bi ukaljao rad načelnika. Ne bi to bilo čudno da se mnogo gore stvari ne dešavaju u ostalim opštinama grada I. Sarajeva kao i u skupštini Grada. Da ne pričamo o zajedničkim organima i Saši Klepiću direktoru Arhiva BiH sa nedavno završenim privatnim fakultetom ili Jerinićem kockarom…

 36. Ova karikatura od načelnika i citavog partijskog sistema koji je iza njega je najbolji pokazatelj koliko smo potonuli kao društvo. Ovo neuko opravdanje nekakvim “kruzocima” i sistema “ja tebi – ti meni” preko javnih dobara je jadno. Mi ustvari i ne postojimo, samo to ne znamo. Ovo je dno ljudskog ponašanja, političkog djelovanja i vrhunac prizemnog spinovanja.

 37. vidi Ratio da ti ja objasnim, nije ovde problem ni ko je ni zasto je tu, ovde je najveći problem sto maloj ne treba tih 300 – 500 km koje joj je obećao kao naknadu a toliko ima ljudi obrazovanih kojima stvarno treba taj novac da prehrane porodicu. I ti ljudi već godinama nemaju posao a iscrpili su sva sredstva i svaki milimetar svojih zivaca, znas Rario u tome je stvar.

  1. Ako si jedan od takvih žao mi je što nemaš priliku da volontiraš ali ne treba gubiti nadu. Koliko znam volonteri ne primaju nikakvu naknadu, da li si siguran da se radi o 300-500 KM? Pokušao sam reći da je ovo banalna stvar u odnosu na ono što se radi u ostalim opštinama I. Sarajeva i Gradu I. Sarajevo, a da se proziva čovjek koji je među korektnijim funkcionerima našeg grada. Primjetio sam ga da ga obični ljudi uglavnom hvale jer pomogne svima kojima je u mogućnosti.

 38. A to za Sašu Klepića i njegov fakultet, e pa i to je zalosno, covjek pao s marsa pa pravo za direktora, znate sve je to neko namjestio, neko ko nema ovih narodnih socijalnih problema a to je tuzno.

 39. Moj komentar je …nemam komentara, očekivano, sve ima smisla u ovo besmislu od sredine , života, ljudi.

 40. Kostaće te ova usluga Načelniče

 41. Ajmo plakati u park, ima tamo dosta onih koji već plaču, prodjes li ti nekad načelnice jedno u pola 11 ujutro kroz park, pa sjedi na klupu, pa poslušaj sta ljudi pricaju i o cemu pricaju, ja znam jer sam svaki dan tamo da djecom, ne radim pa imam vremena, po nekad se ohrabrim, kod mene je jos dobro, kad cujem sta se prica i kako je ljudima tesko.

 42. Načelniče bravo, ne daj se, pusti šuplje priče.

 43. Hoćete da kažete da je bilo bolje prije Ljubiše?
  Ma šta vam je? Vratite prethodne pa grcajte u dugovima i nepravdi

 44. Hvalite me usta moja! Neki ljudi zive od tih 300-400 maraka,a ona to potrosi za sminku i pijanke u leglu bluda i razvrata zvanom Bakus. Zalosno je to što i Mladenu vraćaš uslugu,preko ledja naroda. Moj Ćosa,mislio sam da si malo pametniji,al zezno sam se.
  Narode pamet u glavu,izbori su blizu!!!

 45. O kakvom postenju Gojka Draskovica pricate???!! Šta smo to dobili od ove Opstine u predhodnim godinama? Osvrnite se oko sebe, pogledajte na sta sada lici opstina a na sta je licila prije. Tatina mezimica nije trebala da se zaposli, ali je li ona jedina pa da se o njenom zaposlenjunu polemise?? Sagledajte cinjenicno stanje. Nacelnik kome nije pomogao, nije ni odmogao. A znam, ko je god trazio njegovu pomoc da nije naisao na zatvorena vrata.

  1. Cekaj, je li ovaj demant o rezultatima rada nacelnika opstine ili o zloupotrebi funkcije u jaranske svrhe i vracanja duga Mladenu Zirojevicu? iOna Bognerove jakne i suncane naocare od 500KM a necije dijete studira na 400KM invalidnine i penzije, svi su vise gladni nego siti i sad A dama ni 20 godina u ful kancelariji, 22 inca monitor itd? RS takva kakvu je vi gradite za svoju sektu meni ne treba!!!

   1. Druze monitori i kancelarijski materijal su stari nekoliko godina i ne znam kakav je to full? Fatas se za sitnice sto je svojstveno sitnim i prodanim dusama, sto ti to treba? Ako bas o tom full fullkancelarisjkomMisarijalu, nabavljeni su za vrijeme Misa Draskovica. Pozdrav.

 46. Zasto ne objavljujete komentare? Je li vam ne pašu?

 47. Deset komentara obrisano! Neko vas je bas platio da blatite nacelnika! Budite malo realniji, providni ste sa ovom selekcijom objavljenih komentara!

 48. Ljudi budite realni nas nacelnik je dobar i posten covjek,uradio je koliko je bilo u njegovoj moci da uradi za nas grad.Lako je optuzivati i lose pricati .Mislite da je lako voditi jednu opstinu bizi u politici a ostati normalan i pravedan .Nije posteno to sto pricate,licno nisam niti u jednoj politickoj partiji covjek sam koji cijeni ljude a ne stranke,da li mislite da vi ne bi ste pogrjesili da ste bili na njegovom mjestu,da li mislite da je njemu lako.KO JE BEZ GRIJEHA NEKA BACI KAMEN

 49. Nacelnik je divan covjek.
  Ne razumijem sta je pogresno uradio

 50. Hocu i ja da volontiram!

 51. Evo čitam i nemogu da vjerujem kakci smo mi to ljudi. Napadate Ljubišu što je dozvolio da djevojka colonrira. Odma to povezujete sa tatom i platom od500km a trebalo bi da znate da je volontiranje za džaba. Nije mi samojasno što ga niste napadali kad je postao načelnik i ostavio sve pripravnike da završe pripravnički iako su bili iz drugih stanaka a poprimani su pred izbore radi glasova. A nije bilo para ni uslova za pripravnike na opštini.

  1. Pa na Sokocu i Palama se volontira za 5 stoja.

Comments are closed.

Slider
Slider