Karate klub „Romanija“ vlasnik preko 2.600 medalja

Izvor: redakcija/M.M.

Objavio:

trebevic.net

- prije 4 godine u

Ostali sportovi

Za 17 godina postojanja Karate klub „Romanija“ može da se pohvali sa preko 2.600 osvojenih medalja sa raznih takmičenja, uključujući i ona svjetska.

Na početku svog rada klub je nosio ime „Riko“ koje nakon par godina mijenja u „Romanija“. Od početka osnivanja su članovi karate saveza RS i BiH i Svjetske karate federacije koja je najmasovnija i najorganizovanija organizacija koja se bavi sportskim karateom. Težnja kluba od početka njegovog postojanja je da skloni djecu i omladinu sa ulice i pruži im mogućnost bavljenja ovim sportom, kao i odrastanje u zdravoj sredini, koja se pored fizičkih priprema bavi i duhovnom stranom ličnosti.

Predsjednik Karate kluba „Romanija“ Momir Popović kaže da klub svake godine broji oko 100 članova raznih uzrasnih kategorija, ali da je u manjku sa grupom seniora.

To je tako u svim klubovima trenutno, pošto karate ulazi u porodicu olimpijskih sportova, nadam se da će se promjeniti, ali da će se promjeniti i odnos društva i države prema ovom sportu. U toku je pisanje pravila za olimpijsko takmičenje gdje će biti zastupljene i kate i borbe. U katama će se takmičiti po 10 takmičara, a u borbama po 30 za 3 težinske kategorije“, naglasio je Popović i dodao da na taj način karate postaje takmičarski sport, a ne vještina samoodbrane i duhovnost koja krasi karate kroz vijekove.

Popović ističe da u katama kao sastavnom dijelu karatea, postoji mentalni stav karatiste u kome se prikazuje borbeni duh kroz tzv. „Zanšin“, ali da se to gubi uvođenjem sportskog karatea, za koji on kao trener nije mnogo zainteresovan.

„Ja pokušavam od svojih takmičara da napravim dobre ljude. Škola treba da im bude na prvom mjestu. U klub primam samo odlične i vrlodobre đake, koji na polugodištima i na kraju školske godine donose svoje knjižice i svjedočanstva. Ako postoji neki problem, mi to korigujemo, jer biti šampion ne znači ništa ako nemate pored neki uspjeh“, naglasio je Popović i dodao da karate djeci treba da ostane kao navika za bavljenje sportom, jer se karate može vježbati cijeli život.

„Ne treba forsirati omladinu da osvaja medalje, jer one im služe samo kao motivacija, mnogo je bitnije da na takmičenjima i trenizima urade nešto dobro, da daju svoj maksimum  i da ja budem zadovoljan njhovim radom kao trener. Karate je idealna vještina za izgradnju mladih osoba“, dodao je Popović.

Svjetska zdravstvena organizacija je uvrstila karate u kategoriju najzdravijih sportova.

„Često mi dolaze djeca sa roditeljima kojima je doktor preporučio da se bave karateom. Karate ravnomjerno razvija sve grupe mišića, ekstremiteta, cijelo tijelo. Karatisti zbog toga imaju odličnu razgibanost, motoriku, jer je u karateu zastupljena i desna i lijeva strana, kao i orjentacija u prostoru koju omogućavaju kate“, kaže Popović.

Klub je bio učesnik na preko 200 takmičenja od kojih je 6 svjetskih, 6 evropskih, balkanskih, republičkih sa kojih su takmičari u Pale donijeli preko 500 medalja, od kojih su 4 zlatne medalje sa svjetskog takmičenja.

„Mi smo jedan od najuspješnijih klubova u RS. Na dva održana kupa BiH smo bili najuspješniji klub po broju osvojenih medalja. Imamo i preko 95 pehara koji su pojedinačna i ekipna priznanja. Svake godine na izboru za sportistu opštine dobijemo priznanje od kojih  izdvajam priznanje da smo najuspješniji sportski kolektiv“, izjavio je on.

Klub u svom sastavu ima i svjetskog šampiona Vojina Karišika i Milicu Popović koja je vlasnik preko 250 medalja, višestruka šampionka RS i BiH i trostruka šampionka svijeta. Najmlađi je nosilac crnog pojasa 3. DAN u svijetu u Fudokan kareteu, što joj je dodjelio Soke dr Ilija Jorga.

U klubu rade četiri trenera od kojih svaki ima svoju grupu, a treninzi se održavju tri puta sedmično u OŠ „Srbija“ i OŠ „Mokro“.

„Naši treninzi i takmičenja su uslovljeni finanasijama. Svakog vikenda se održavaju neka takmičenja,a mi zbog finasija učestvujemo na 35 u toku godine. Karate se ne vježba samo u klubu, tu se uče nove stvari i koriguju, a kuću se vježba svakodnevno, za sebe“, rekao je Popović i dodao da klub u narednom periodu želi da dobije svoju prostoriju kako bi članovima bila na raspolaganju svaki dan 24 časa.

Klub vrši i upis novih članova svakog ponedeljka, srijede i petka u terminu od 18:30 – 20:00 časova u prostorijama OŠ “Srbija” i OŠ “Mokro”, a više informacija možete dobiti putem broja: 065/ 640-331 i 065/ 865-337.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider