Na kafi sa Žanom Novaković

Izvor: redakcija

Objavio:

trebevic.net

- prije 5 godina u

Na kafi sa

Žana Novaković je najbolja skijašica Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, rođena je u Sarajevu 24. juna 1985. godine. Živi i studira u Palama. Završila je engleski jezik i književnost i Fakultet za fizičko vaspitanje i sport u Istočnom Sarajevu.

Državna je prvakinja u disciplinama slalom i veleslalom dugi niz godina za redom. Tokom dugogodišnje skijaške karijere Žana je bila učesnica trka Evropa i Svjetskog kupa, 6 Svjetskih prvenstava i učesnica dvije Zimske olimpijade, Vankuver 2010 i Soči 2014. Oba puta kao najbolji predstavnik države nosila je zastavu na otvaranju a u Sočiju i na ceremoniji zatvaranja Olimpijskih Igara.

U dosadašnjoj karijeri popela se 70 puta na pobjedničko postolje na međunarodnim takmičenjima širom Evrope. Ostvarenim 26. mjestom na olimpijadi u Sočiju u disciplini slalom napravila je najbolji rezultat za Bosnu i Hercegovinu do sada.

Iza nje je duga i jako uspješna skijaška karijera propraćena brojnim sportskim uspjesima, priznanjima za najbolju skijašicu opštine, grada, republike i države.

2009. godine joj je dodijeljena Državna nagrada za sport Bosne I Hercegovine.

Ovom prilikom smo razgovarali sa sportistkinjom našeg grada Žanom Novaković. Prenosimo vam njene utiske, i iskustva iz bogate sportske karijere.

1.Kako si počela da se baviš ovim sportom?
Prve skije sam dobila od porodičnog prijatelja i komšije, tako sam napravila i prvi spust na skijama na brdašcetu pored svoje kuće na Palama. Sjećam se da sam bila oduševljena kada sam prvi put stala i odmah izrazila želju da se upišem u klub.

2. Ko su ti uzori, kako se pripremaš za takmičenja?
Svi vrhunski sportisti koji su me svojim rezultatima uvijek motivisali da im se približim. Motivacija i istrajnost je najbolja podloga za sve zacrtane ciljeve u sportu.

zana_novakovic_tekst

3. Koliko si medalja ukupno osvojila do sada u karijeri?
Već 24 godine sam u ovom sportu i ima ih već dosta. Još ih nisam prebrojala 🙂

4. Da li bi izdvojila neku najdražu?
Prva je najdraža. Na dječijem takmičenju na Jahorini osvojila sam 2. mjesto. i uvijek se rado sjetim tih trenutaka.

5. Komentar na prethodnu sezonu?
Prethodna sezona je bila manje burna od nekoliko prethodnih. U godini u kojoj nema Svjetskog prvenstva ili Olimpijade nema toliko pritiska kao inače.

6. Dosadašnji najveći uspjeh/si?
Bilo je dosta uspona i padova tokom moje skijaške karijere. Svaki od njih je na neki način gradio moj sportski put. Olimpijske igre su san svakog sportiste i ja sam ponosna što sam bila učesnik dvije do sada.

7. Pripremaš li se za narednu sezonu i koje su ti ambicije?
Ovog ljeta nisam odradila skijaške pripreme na snijegu. Postoje planovi za jesenji dio sezone pa se posle toga može govoriti i o ambicijama.

8. Nedosanjani san i neostvarena želja?
Olimpijska medalja.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljena.

PUB-1
PUB-2
GAT1
GAT2