Na kafi sa “putujućom porodicom”: Od obronaka planine Tibidabo do Tvrdimića

Izvor: Redakacija

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 godina u

Na kafi sa

Foto izvor: Trebevic.Info

Od Barselone, preko najvećih evropskih metropola, vesela porodica iz Španije, u svojoj putujućoj kući, stigla je u Istočno Sarajevo, tačnije u Tvrdimiće.

Edith Arnella (35) i Virgili Soteras (40) sa svojom jednogodišnjom kćerkom Moon Soteras Arnella i trogodišnjim sinom Tian Soteras Arnella, krenuli su sredinom jula iz Barselone na putovanje Evropom.

Njihova prva stanica bio je Pariz, grad svjetlosti i ljubavi, koju su dalje širili Belgijom, Holandijom, Njemačkom, Danskom, Norveškom, Finskom, Estonijom, Litvanijom, Latvijom, Poljskom, Mađarskom i Srbijom, pa sve do Bosne i Hercegovine.

Prije nego što su se upustili u ovu avanturu, porodica Soteras Arnella, provela je tri mjeseca na Malti kako bi unaprijedili znanje engleskog jezika. Ipak, naš razgovor sa njima bio je kombinacija španskog i engleskog, sa puno gestikulacije, a najviše smijeha. Uživali smo u vremenu provedenom sa njima.

Kako ste uopšte došli na ideju da spakujete kofere, sjednete u vaš kamper i krenete u obilazak Evrope?

Oduvijek smo sanjali o tome da jednog dana proputujemo svijetom, te smo polako počeli štediti novac vjerujući da će se to jednog dana desiti. Štedili smo tri godine, dok nas, neposredno prije ovog putovanja, nije zadesila nesreća – naša kuća u Barseloni je u potpunosti izgorjela. Na svu sreću, naš kombi je ostao neoštećen. Odlučili smo sopstvenu nesreću okrenuti u sopstvenu korist – dobili smo novac od osiguranja i krenuli smo živjeti svoj san. Od tog trenutka, pa do ove tačke na Tvrdimićima, prešli smo 15. 000 km. Putujući pod sloganom „Od Pirineja do svijeta“ u početku smo željeli pridobiti što veći broj pratilaca na Instagramu, ali smo vrlo brzo shvatili da je najbitnije ono što mi sa našom djecom doživimo tokom putovanja, tako da smo Instagram ostavili po strani.

Zašto ste baš Tvrdimiće odabrali kao mjesto za prenoćište? Kako vas je put doveo do ove tačke?

S obzirom da provodimo previše vremena na točkovima i asfaltu, naročito zbog naše djece, uvijek se trudimo pronaći lokaciju u prirodi kako bi parkirali svoj kamper, prošetali i prespavali. Vozili smo „na slijepo“ i pratili put koji nas je vodio sve dublje u prirodu. Tako smo stigli do Tilave. Tu smo naišli na divne mještane koji su nam pomogli da dođemo do „Belog vuka“ u Tvrdimićima.

Tokom vaših putovanja ste, vjerujemo, uspjeli doprijeti do predjela koji ostavljaju bez daha. Kako naša zemlja, po vašem mišljenju, kotira u toj velikoj konkurenciji?

– Imate jako lijepu zemlju i ne možemo vjerovati da su ova zemlja i ovi ljudi preživjeli rat. Svi su puni topline i spremni da pomognu. Ista odlika karakteriše ljude na jugu Madjarske, u Srbiji i u Bosni i Hercegovini.

Samo, moramo priznati da nam nije bilo svejedno kada smo tek došli u Tvrdimiće. Spomenik vuka koji se nalazi ispred doma nas je naveo da pomislimo da je ova lokacija poznata upravo po nekoj vrsti vukova. Ali, članovi porodice Pandurević, koji su nam i pomogli da pronađemo ovo mjesto, su nam ubrzo objasnili da nema razloga za strah, jer se radi o spomeniku koji je posvećen komadantu iz prethodnog rata u BiH. Stoga smo, oduševljeni prirodom i pogledom na Sarajevo, odlučili da upravo ovdje provedemo i narednu noć.

Moram dodati da smo za sada uspjeli probati ćevape i pitu i, ovako porodično, dajemo glas za pitu.

Po čemu pamtite dosadašnja putovanja? Vjerujemo da život na točkovima ponekad nije jednostavan, naročito ako uzmemo u obzir da ste na put krenuli sa dvoje male djece?

Zanimljivo je da nas u EU nijednom nije zaustavila policija, dok nas je na putu kroz Srbiju i BiH zaustavila četiri puta. U BiH zamalo nismo ni došli. Istekla nam je zelena karta, a novu smo imali u elektronskoj verziji, pa je potrajalo dok smo carinicima objasnili da nam je za dokaz o ispravnoj zelenoj karti potreban samo Wi-Fi. U Belgiji su nam ukrali biciklo sa kombija, pa smo kupili novo u Amsterdamu…

Ima tu dosta priča, ali sve one završavaju srećnim završetkom, upravo zbog toga što je porodica uvijek na okupu. Želimo da naša djeca upoznaju svijet, različite ljude, različite kulture i da odrastaju prihvatajući ih, a upravo njihovi osmijesi i prisustvo, ovu našu avanturu čine ljepšom, a samim tim i lakšom.

U kom smjeru nastavljate svoj put?
Nakon Istočnog Sarajeva i Sarajeva, idemo na Zlatibor, pa se vraćamo u BiH gdje ćemo posjetiti Mostar i Neum. Put dalje nastavljamo kroz Crnu Goru, Hrvatsku, Sloveniju, Italiju i Francusku, poslije koje se vraćamo našem životu u Barceloni, sve do naredne prilike za neku sličnu avanturu.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljena.

PUB-1
PUB-2
GAT1
GAT2