Na kafi sa Borgorom, mladim umjetnikom iz I. Sarajeva koji od zidova pravi umjetnička djela

Izvor: Redakcija

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 year u

Na kafi sa

Foto izvor: Facebook

Dvadesetpetogodišnjak iz Istočnog Sarajeva Mladen Savić, umjetnik je koji desetak godina postoji pod pseudonimom Borgor. Nekadašnji gimnazijalac, nakon što se okušao u ugostiteljstvu i umjetnosti pravljenja hrane, odlučuje se preusmjeriti na jednu drugu – umjetnost slikanja murala, kojima već neko vrijeme ukrašava ulice svoga grada.

U želji da našim čitaocima približimo sve ono što StreetArt zapravo jeste, s ciljem da otklonimo moguće predrasude o ovakvoj vrsti umjetnosti i, naravno, istu podržimo, razgovarali smo sa ovim mladim umjetnikom.

Mnogi ne prave razliku između grafita i murala. Koliko ustvari te dvije vrste StreetArta imaju sličnosti?

Razlika izmedju grafita i murala za slikara je kao za muzičare narodna i zabavna muzika – drastična. Grafiti su, u suštini, lijepo obradjena napisana slova. Ponekad se uz grafite dodaju karakteri iz crtanih filmova ili iz glave kako bi bili zanimljiviji. Murali su priča za sebe. To su zapravo realistične slike ljudi, životinja ili motivi i scene iz filmova, za koje je potrebno dosta više truda, jer zahtijevaju mnogo detalja i pažnje. Svojevremeno sam radio i grafite, ali samo kada sam bio plaćen za to. Nikada nisam sebe mogao u potpunosti izraziti kroz tu vrstu umjetnosti.

StreetArt često znaju vezivati za vandalizam. Koliko po Vašem mišljenju ima istine u tome?

Ko god uličnu umjetnost naziva vandalizmom, naročito slikanje murala, vjerovatno nema nekog posebnog osjećaja za istu. Mišljenja sam da je svaka zgrada ljepša ukoliko je ukrašena nekim lijepim crtežom.

Da li ste ikada nedozvoljeno oslikavali javne površine? 🙂

Moram priznati da sam nekoliko puta radio bez dozvole. 🙂 Uglavnom se dešavalo da kada krenem oslikavati neku javnu površinu, ljudi odmah zovu policiju i negoduju. Međutim, nekoliko sati poslije, uz oduševljenje, dobijem i veliko „IZVINI!“.

Vaš prvi ozbiljniji rad bio je mural Gavrila Principa u istoimenom parku u Istočnom Sarajevu. Da li je to pravac u kojem planirate ići kada je riječ o Vašem radu?

Prvi moj „značajniji“ rad jeste mural Gavrila Principa, ali svakako da nije posljednji. Opredijelio sam se za dva pravca. Prvi su murali poznatih ličnosti koji su u prošlosti uticali na našu današnjicu, a drugi pravac je nešto ličniji. Kroz njega ću prikazivati svoje misli i svoja osjećanja i ono što ja zapravo jesam. Namjera mi je da u sljedećoj godini naslikam što više radova. U planu je izrada murala Patrijarha Pavla, Vuka Karadžica, Nikole Tesle…, a zatim da se vratim malo u sadašnjost tako što bih naslikao ličnosti koje mogu poslužiti kao dobar primjer generacijama koje tek odrastaju, a u prvom redu je to naš sportista i svjetski prvak, Nemanja Majdov.

Da li je, po Vašem mišljenju, na ovim prostorima moguće živjeti od umjetnosti?

Bosna je generalno zemlja gdje je ljudima bitnije kako će se obući, nego izdvojiti vrijeme za čitanje, odlazak u pozorište i slično. Čini mi se da se ovdje umjetnost ne cijeni toliko, ali upravo svojim radom bih to želio promijeniti. Da ste me prije četiri godine pitali može li se živjeti od umjetnosti, vjerovatno bih vam rekao ne. Međutim, ulaganjem truda, slijede rezultati. Moj rad mene opušta, ali mi donosi i zaradu, a mislim da svi teže upravo tome – da rade ono što vole.

Vjerujemo da će Vaša priča mnoge inspirisati da se odluče upravo za ovu vrstu umjetnosti. Na koji način se mogu savladati tehnike slikanja murala?

Svako ko želi da nauči, to može vrlo lako. Potrebno je samo malo strpljenja i volje. Ja sam npr. znao satima gledati snimke na Youtube-u. Naravno, ukoliko neko želi da nauči, može me kontaktirati i ja ću drage volje pokazati ono sto znam. Nekada to izgleda vrlo jednostavno, ali istina je da je potrebno dosta vježbe i prakse kako bi određene stvari mogli izvoditi sa lakoćom. Ništa nije nemoguće, samo treba slijediti svoje snove!


Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider