Znate li kako se pravilno čuva đumbir?

Izvor: miss7zdrava.24sata.hr

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 mjeseci u

Ljubav i stil

Foto izvor: N.N.

Dva su načina na koja ljudi obično kupuju đumbir – ili ga kupimo namjerno više, kako se svakog dana ne bi smo morali vraćati u prodavnicu po još ili kupimo više nego što ga treba i onda ostanemo s viškom kojeg nemamo kako potrošiti.

Sljedeći put kad ostanete s viškom đumbira u ruci, nemojte ga ostaviti u posudi s ostatkom voća i nemojte ga spremiti u frižider već ga sačuvajte u teglici i potopite ga alkoholnim pićem – votkom ili rižinim vinom, navodi All Recipes.

Ova kulinarska stranica smata da je ovo najbolji testirani način čuvanja spomenute namirnice i garantuje da ćete na taj način naredni put imati svjež komad koji će dati intenzivan miris i ukus spreman za kuvanje.

Kako pravilno čuvati đumbir?

Prije nego ga potopite u alkohol, korijen đumbira ogulite nožem ili aparatom za guljenje povrća, te uklonite osušene dijelove. Nakon što ga ogulite, korijen možete u teglu staviti u jednom komadu ili ga možete nasjeći na nekoliko manjih kako bi što više đumbira stalo u jednu teglicu. Zatim treba dodati alkohol, a kako biste ga ponovno koristili, sve što treba je – izvaditi ga, osušiti i on je spreman za dalju upotrebu.

Osim samog đumbira, nakon nekog vremena moći ćete koristiti i tečnost, odnosno alkohol u kojem se nalazi. Sve što treba napraviti je – s vremena na vrijeme probati je, da ne pokupi previše ukusa i mirisa od đumbira i zatim je iskoristiti u spremanju koktela ili nekog drugog pića, a teglicu ponovno dopunite novom dozom alkohola.

Dakle, osim što nećete više bacati nepotrošeni đumbir, ovom tehnikom sačuvaćete njegov ukus i teksturu, imaćete spremnu, već oguljenu namirnicu koju samo treba uvrstiti u novi recept, a s vremenom ćete moći probati i napitak koji će nastati miješanjem odabranog alkohola i đumbira.

Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider