Začepljen nos može izazvati glavobolju, infekcije i upale

Izvor: Novosti

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 mjeseci u

Ljubav i stil

Foto izvor: Arhiva

Nakon što su tokom proljeća i ljeta patili od alergije i začepljenog nosa, mnogima je ova “agonija” produžena tokom jeseni i zime, kada dođe sezona prehlada. Kada je nos tokom većeg dijela godine pun sekreta, to može da izazove glavobolju, infekcije i upale, upozoravaju stručnjaci.

Dr Svetlana Valjarević, iz službe za ORL i maksilofacijalnu hirurgiju KBC “Zemun”, kaže da disanje na nos omogućava da u respiratorne puteve dospije ovlažen, isfiltriran i ugrijan vazduh.

Putem refleksnih mehanizama, disanje na nos omogućava i optimalni rad srca i pluća. U slučaju kada je nos zapušen, disanje je pliće – kaže dr Valjarević.

Kada se to desi, pacijent najprije osjeća tegobe u vidu umora, pospanosti, glavobolje, pojačane napetosti.

Kada se diše na usta, sluznica usne duplje i ždrijela je suha i iziritirana, pa su češće infekcije i alergijske reakcije, uključujući i astmu – kaže dr Valjarević.

Prema njenim riječima, disanje na usta može da dovede i do bolnih pukotina na usnama. Zbog otoka sluznice otežana je drenaža sekreta iz nosnih sinusa, pa su česte akutne i hronične upale sinusa.

Neophodno je da se adekvatnom terapijom alergija što bolje kontroliše.

Po organizam je vrlo štetno kada pacijent ne može da diše na nos – kaže sagovornica Novosti i dodaje – Zbog toga se u sprečavanju čestih prehlada savjetuje sezonsko vakcinisanje protiv gripa. Bitna je raznovrsna ishrana, unos voća i povrća, bavljenje fizičkom aktivnošću, izbjegavanje boravka u zagušljivom prostoru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider