SZO: Domaće i kućne životinje ne prenose zarazu

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 mjeseci u

Ljubav i stil

Foto izvor: Ilustracija

Istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) potvrđuje dosadašnje studije prema kojima se psi, kokoši, svinje i patke ne mogu zaraziti virusom korona niti ga mogu prenijeti na ljude.

Prema studiji, čiji su rezultati objavljeni na internet stranici časopisa “Sajens”, ni mačke ne mogu prenijeti virus na ljude, ali je moguće da ljudi, eventualno, zaraze mačke.

Zaražene mačke imale su virus u usnoj šupljini, nosu i tankom crijevu, a mačići izloženi virusu velike lezije na plućima, nosu i grlu.

Istraživanje pokazuje da se osobe koje se zaraze virusom korona trebaju distancirati ne samo od ukućana već i od mačaka, kako bi i njih zaštitili.

Epidemiolog SZO Marija van Kerkov napominje da, na osnovu dosadašnjih dokaza, nema razloga vjerovati da kućni ljubimci igraju neku ulogu u prenosu virusa na čovjeka..”.

Glavni epidemiolog SZO Majk Rajan zato poručuje da ljudi ne treba da se “iskaljuju na životinjama zbog epidemije, koja je pogodila čovjeka”.

To su bića koja zaslužuju da se prema njima postupa sa poštovanjem i ljubazno. Oni su žrtve poput svih nas – poručio je Rajan. 

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider