Šta vam pas pokušava poručiti kada naginje glavu u stranu

Izvor: N.N.

Objavio:

trebevic.net

- prije 11 months u

Ljubav i stil

Foto izvor: N.N.

Psi imaju izuzetno osetljiv sluh i sposobni su da registruju daleko veći raspon frekvencija od ljudi. Stoga je jedno od objašnjenja zašto naginju glavu i to jer im ta navika pomaže da postave spoljašnji dio uha u pravu poziciju, a sve kako bi mogli locirati izvor određenog zvuka.

Pas može naginjati glavu kao odgovor na određene riječi koje bi mu mogle biti značajne, poput “poslastica”, “loptica”, “idemo”, ali i ako mu nos smeta da vam bolje vidi usta dok pričate.

Isto to radi i kada mu govorite nešto što ne razume potpuno pa nagne glavu lijevo ili desno. To može biti prirodni odgovor na stvari koje čuje, a koje ga asociraju na nešto fino i zabavno, nešto poznato, ali nije tačno siguran da pričate o tome.

Pas pokušava da shvati šta govorite, što znači da možda pokušava slušati riječi koje razumije ili su mu značajne. Psi znaju naginjati glavu i kada procjenjuju neobične ili nove zvukove, oni su znatiželjna bića – kaže Wailani Sung.

Znaju da naginju glavu jer su čuli riječ koja zvuči slično drugoj reči koju znaju, ali ne zvuči potpuno isto i možda su malo zbunjeni – dodala je.

Dr. Stanlej Koren je u časopisu “Psychology Today” pojasnio da psi mogu naginjati glavu i kako bi bolje čuli. Kaže kako se pseća njuška nalazi u njegovom vidnom polju, kao i nos kod ljudi. Stoga pas zna naginjati glavu kako bi pomjerio njušku i bolje vidio ono što ga zanima.

Naglašava kako iz te poze pas bolje videti ljudska usta, posebno kada mu se čovjek obraća riječima, prenosi Reader’ Digest.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider