Šest činjenica o anemiji koje morate znati

Izvor: Večernji.hr

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 months u

Ljubav i stil

Foto izvor: Ilustracija

Anemija je jedno od najčešćih “medicinskih stanja”. Može se pojaviti “samostalno” ili, češće, uz brojne druge bolesti.

Anemija se definiše kao stanje smanjenog broja crvenih krvnih zrna (eritrocita) u perifernoj krvi. Puno se češće koristi određivanje pigmenta u crvenim krvnim ćelijama, hemoglobina koji služi kao glavni prenosilac kiseonika u krvi čiji je nivo u anemiji snižen. Valja naglasiti, da sve hronične upalne bolesti mogu uzrokovati posljedice slične anemiji zbog manjka željeza.

Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije u Evropi 19,3 % djece u dobi od 6 do 59 mjeseci i 20,1 % žena reproduktivne dobi ima anemiju, uglavnom blagu.

Kao i za većinu bolesti tako se i za pojavu anemije navode brojni rizični faktori. Na primjer, osobe s hroničnim bolestima podložniji su nastanku anemije.

Ovo je 6 činjenica koje niste znali o anemiji:

1. Anemija je jedna od najčešćih bolesti u medicini koja pogađa oko 30 posto stanovništva, a preko 50 posto njih ima za uzrok nedostatak željeza.

2.Slabost, malaksalost, pospanost, omaglice, vrtoglavice, glavobolje, zujanje u ušima te lupanje srca su najčešći simptomi anemije.

3. Osobe s hroničnim bolestima podložniji su nastanku anemije.

4. Žene nakon obilnih menstrualnih ciklusa mogu postati anemične, a trudnoća može potaknuti promjene u krvi koje rezultiraju anemijom.

5 . Ako ne paze da unose dovoljno željeza i vitamina B12 , vegetarijanci i vegani češće su anemični zbog specifične ishrane.

6. Opterećenje željezom nastaje kada unos željeza premašuje mogućnosti fiziološkog “skladištenja” te se ono se nakuplja u tijelu (jetri, srcu, gušterači, slezeni, koži, zglobovima i žlijezdama), a tokom godina skladišteno željezo može uzrokovati zatajenje tih organa i hronične bolesti, kao što su ciroza, dijabetes i zatajenje srca, pojasnila je Antica Duletić – Načinović, specijalistkinja hematologije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider