Psiholozi potvrdili: Treba nekad popričati sam sa sobom

Izvor: 24sata.hr

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 mjesec u

Ljubav i stil

Foto izvor: N.N.

Jeste li sebe nekad zatekli kako sami sa sobom razgovarate ili pak razmišljate naglas kada ste sami?! Ako jeste, ne brinite, jer to nije znak ludila, nego zdravog razuma, tvrde britanski psiholozi. Ako ste se ujutru probudili nemotivisani i naglas rekli: “Hajde, ustaj i idi na posao”, to nije ništa neobično, naročito ako ste suočeni sa situacijom zbog koje ste nervozni.

Naime, većina ljudi ima unutrašnji glas, onaj koji vas vodi, podstiče vas i pohvaljuje, ali i koji vam se ruga. Taj glas ostaje u našim glavama gotovo cijelo vrijeme, ali povremeno, da toga niste ni svjesni, samo taj glas izgovorite naglas.

Dajemo sebi uputstva

Postoji nekoliko naučnih objašnjenja zašto do toga dolazi, a u knjizi My Stroke of Insight kao glavni razlog zašto razgovaramo sami sa sobom navodi se kako to nije nikakav znak ludila, nego način na koji mozgu dajete konkretna uputstva i naredbe i mozak tako postaje više fokusiran. Psiholozi navode kako je to govor koji automatski koristimo još od ranog djetinjstva.

To rade i djeca

Djeca, ističu psiholozi, često pričaju sama sa sobom i to instinktivno, što je jedan od načina na koji uče. Međutim, naša nas okolina, zbog neznanja, kao djecu ućutkuje i govori da ne pričamo sami sa sobom, upravo zbog raširenog vjerovanja kako je riječ o poremećaju. Ali, psiholozi tvrde suprotno – ako imate sebi nešto za reći, recite to naglas, jer upravo je ćutanje greška.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider