Koliko god da se utoplite, noge su vam uvijek hladne?

Izvor: Mondo.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 7 mjeseci u

Ljubav i stil

Foto izvor: N.N.

Najprije da vam kažemo, ne morate da brinete. “Većina uzroka hladnih stopala nisu ozbiljni problemi”, kaže dr Lin Dadli.

Evo nekih mogućih razloga.

Loša cirkulacija

Dadlijeva kaže da je dobra cirkulacija ključna u regulaciji tjelesne temperature. Kada krv ne cirkuliše dobro kroz tijelo, ekstremiteti će biti hladni.

Loša cirkulacija može da bude takva iz različitih razloga – zbog stanja poput anemije ili srčanih bolesti, ali i faktora poput manjka fizičke aktivnosti.

Ako cijelog dana sjedite za stolom, veće su šanse da vam budu hladne noge.

Anksioznost i stres

Vjerovatno već znate da zbog anksioznosti mogu da se znoje dlanovi, da se javi mučnina, da vas “oblije hladan znoj”… Dr Dadli objašnjava da uslijed izloženosti stresu ili anksioznosti tijelo usmjerava krv ka vitalnim organima, ograničavajući cirkulaciju kroz ekstremitete.

Kod nekih ljudi koji pate od hronične anksioznosti i stopala mogu da budu hronično hladna.

Metabolički problemi

Jedan od uzroka hladnih nogu na koji se često zaboravlja je hipotiroidizam ili usporen rad štitne žljezde. S obzirom na to da ovi hormoni kontrolišu metabolizam i tjelesnu temperaturu, manjak tiroidnih hormona može da bude uzrok hladnih stopala.

Doktorka ističe da i dijabetes može da bude potencijalni uzrok jer se kod oboljelih od dijabetesa često razvija neuropatija (oštećenje nerva) zbog čega šake i stopala postaju hladni, bolni ili se javlja osjećaj trnjenja.

Cigarete i alkohol

Nikotin i alkohol umnogome utiču na regulaciju tjelesne temperature. Nikotin sužava krvne sudove tako smanjujući cirkulaciju, dok alkohol povećava količinu toplote koja se gubi iz tijela.

Rejnoov sindrom

Riječ je o stanju koje se javlja samo ili u kombinaciji sa drugim autoimunim bolestima, poput lupusa ili reumatoidnog artritisa. Kod onih koji imaju Rejnoov sindrom sužavaju se krvni sudovi, pa ruke i noge postaju hlande, a nerijetko se mijenja i boja – poblijede ili poplave.

U većini slučajeva, hladna stopala ne znače ništa drugo nego da treba više da hodate. Ipak, ukoliko se uz to javljaju još neki simptomi – rane na stopalima koje dugo zarastaju, ekstreman umor, neobjašnjive promjene telesne težine, groznica ili bol u zglobovima, trebalo bi da odete kod ljekara.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider