Kako se brinuti o psu tokom ljetnih dana

Izvor: Klix.ba

Objavio:

trebevic.net

- prije 7 months u

Ljubav i stil

Foto izvor: Pixabay

U toku ljetnih dana briga o psima je drugačija. Posebno je potrebno obratiti pažnju kada ovog kućnog ljubimca izvesti u šetnju, kako rashladiti njegov organizam i zaštititi ga od visokih temperatura vazduha.

Visoka temperatura može biti ozbiljna opasnost po zdravlje pasa, piše britanski dnevni list The Telegraph. Zato postoji nekoliko savjeta kako se brinuti o psu tokom ljeta.

Pas se ne smije ostaviti u vozilu kada je temperatura zraka jako visoka, jer to može biti smrtonosno po njega. U pojedinim zemljama je to kažnjivo.

Preporučljivo je da pas ne boravi na otvorenom kada toplotni val dostiže svoj vrhunac u toku dana. To je period između 11.00 i 16.00 sati. U suprotnom, to može imati za posljedice ubrzano disanje, tegobu, pa čak i kolaps. Zbog svakog simptoma je potrebno tražiti veterinasku pomoć. Opasna je i visoka temperatura tla, što se prije svega odnosi na asfaltne površine. Zato stručnjaci preporučuju vlasnicima ovih kućnih ljubimaca da drže ruku na površini najmanje pet sekundi jer će im to biti najbolji pokazatelj da li je (ne)sigurna za psa.

Važno je da voda uvijek bude dostupna psu. Ne smije se zaboraviti da od njegove težine i starosti utiče kolika količina vode mu je potrebna, a sve u cilju da se izbjegne dehidracija.

Podrazumijeva se i briga o higijeni. To se posebno odnosi na pse koji imaju dugu i gustu dlaku za koju je potrebno redovno pranje i šišanje.

Vlasnici trebaju rashlađivati psa. Tom prilikom mogu se zabaviti s njim.

Tokom toplotnog vala je poželjno da se smanje aktivnosti psa, jer će se time smanjiti i njegova tjelesna temperatura. Jutro i veče su doba dana kada ga treba izvesti napolje.

Ako je nužno da se pas nalazi na vanjskom prostoru kada je temperatura zraka visoka, onda je potrebno da ima pristup vodi, te da se nalazi negdje gdje je manje izložen direktnom uticaju sunca.

Mora se obratiti pažnja i na ishranu koja bi trebala biti nešto umjerenija. Takođe se preporučuje da se pas hrani ujutro i naveče.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Slider
Slider