Višegrad: Promovisane knjige “Krvavi Božić” i “Muška suza”

Izvor: srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 mjeseci u

Kultura

Foto izvor: srna

U višegradskom Domu kulture su promovisane knjige “Krvavi Božić” Vladimira Đorđevića i “Muška suza” Nebojše Kovača.

Đorđević je rekao da njegov roman govori istinu o srpskom stradanju u BiH iz jeseni 1944. i zime 1945. godine, kada je veliki broj srpskog naroda stradao od Srba komunista i partizanskog pokreta.

– Tada su, uglavnom, stradali vojnici jedine legitimne vojske generala Dragoljuba Mihailovića koji su bili pripadnici prvog antifašističkog pokreta u Evropi. Sudbina se poigrala sa njima na takav način da su ih bosanske planine dočekale i većina njih je tu ostala – istakao je Đorđević.

Prema njegovim riječima, ovo je i priča o svakoj srpskoj porodici koja je doživjela golgotu i prolivanje krvi od bratske ruke.

– Ovo je knjiga o traganju za najsjajnijom niti ljubavi i spoznaji blagodatne sile hrišćanskog praštanja, kao i putokaz kako kroz ljubav da spoznamo jedini naš put – naveo je Đorđević.

Kovač je rekao da je naslov “Muška suza” izabrao jer je muška suza vječita tabu tema na ovim prostorima.

– Moja knjiga je zbirka koja se sastoji od 47 pjesama, a teme su misaona poezija i ljubavne pjesme – istakao je Kovač.

Ilija Stepanović, pjesnik iz Kragujevca koji je pisao recenziju Kovačeve knjige, rekao je da njegova poezija pisana u romantičarskom duhu, veoma je čitljiva, iskrena i esencijalnog osjećanja.

– Pošto je on sa prostora gdje je sevdalinka veoma zastupljena i neke njegove pjesme vrlo lako mogu da budu komponovane, da se za njih pravi muzika i da ih slušamo u interpretaciji nekog od izvođača narodne muzike – smatra Stepanović.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.