Tolstoj: Zaljubljive prirode i esktremnih životnih utemeljenja

Izvor: Redakcija

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 sedmica u

Kultura

Foto izvor: Arhiva

Njegova djela ostavila su neizbrisiv trag u svjetskoj književnosti. Obavezna su lektira u školama. I dalje važi za nenadmašnog mislioca, pripovjedača i nekoga ko je imao izrazito veliki uticaj na društvo vremena kojem je pripadao. Rođen je upravo na današnji dan, 28. avgusta 1828. godine – Lav Nikolajevič Tolstoj.

Bio je dio plemićke porodice, a upravo ga je rani gubitak roditelja naveo na potpuno drugačiji pogled i doživljaj svijeta, što je dalje ostavilo uticaja na njegov rad, a samim tim i na nastanak nekih od najvećih remek djela pisane riječi.

Tolstojev otvoren um i ekstremna životna utemeljenja, stvorili su krugove sljedbenika koji, ne samo da su čitali njegove romane, već su i živjeli po uzoru na pisca, što i nije bilo teško za shvatiti. Naime, bio je on vrlo zaljubljive prirode, te su njegov život, između ostalog, obilježile brojne ljubavne priče.

Priče koje je svjetska čitalačka publika najviše zavoljela i koje su uvrštene među neka od najvećih ruskih i svjetskih književnih blaga su “Rat i mir”, koju je pisao čak sedam godina, zatim “Gospodar i sluga” i, sigurno svima dobro poznata, “Ana Karenjina”.

– Ono što je prošlo više ne postoji, ono što će biti još nije došlo. Pa šta onda postoji? Samo ona tačka u kojoj se sastaju prošlo i buduće. Eto, u toj tački je sav naš život – jedna je od brojnih Tolstojevih inspirativnih izreka.

Preminuo je 20. novembra 1910. godine uslijed upale pluća.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar