Tolstoj: Zaljubljive prirode i esktremnih životnih utemeljenja

Izvor: Redakcija

Objavio:

trebevic.net

- prije 8 mjeseci u

Kultura

Foto izvor: Arhiva

Njegova djela ostavila su neizbrisiv trag u svjetskoj književnosti. Obavezna su lektira u školama. I dalje važi za nenadmašnog mislioca, pripovjedača i nekoga ko je imao izrazito veliki uticaj na društvo vremena kojem je pripadao. Rođen je upravo na današnji dan, 28. avgusta 1828. godine – Lav Nikolajevič Tolstoj.

Bio je dio plemićke porodice, a upravo ga je rani gubitak roditelja naveo na potpuno drugačiji pogled i doživljaj svijeta, što je dalje ostavilo uticaja na njegov rad, a samim tim i na nastanak nekih od najvećih remek djela pisane riječi.

Tolstojev otvoren um i ekstremna životna utemeljenja, stvorili su krugove sljedbenika koji, ne samo da su čitali njegove romane, već su i živjeli po uzoru na pisca, što i nije bilo teško za shvatiti. Naime, bio je on vrlo zaljubljive prirode, te su njegov život, između ostalog, obilježile brojne ljubavne priče.

Priče koje je svjetska čitalačka publika najviše zavoljela i koje su uvrštene među neka od najvećih ruskih i svjetskih književnih blaga su “Rat i mir”, koju je pisao čak sedam godina, zatim “Gospodar i sluga” i, sigurno svima dobro poznata, “Ana Karenjina”.

– Ono što je prošlo više ne postoji, ono što će biti još nije došlo. Pa šta onda postoji? Samo ona tačka u kojoj se sastaju prošlo i buduće. Eto, u toj tački je sav naš život – jedna je od brojnih Tolstojevih inspirativnih izreka.

Preminuo je 20. novembra 1910. godine uslijed upale pluća.

Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider