“The Beatles” obara vlastite rekorde

Izvor: Nezavisne novine

Objavio:

trebevic.net

- prije 10 mjeseci u

Kultura

Foto izvor: Nezavisne novine

Legendarna liverpulska četvorka uspjela je da obori vlastiti rekord i da se sa albumom “Abbey Road” nađe na vrhu top liste 50 godina od izlaska originalnog izdanja.

Posebno, jubilarno izdanje, jedanaestog albuma “The Beatles”, Abbey Road, na kome su se našli i neki do sada neobjavljeni materijali, sa hitovima poput, Come Together, Oh! Darling i Here Comes The Sun, objavljeno je u septembru, tačno na pedesetu godišnjicu izlaska.

Ovaj album se 31. januara 1970. godine našao na prvom mjestu top liste, što znači da se poslije 49 godina i 252 dana ponovo našao na istoj poziciji i tako oborio prethodni rekord koji je držao njihov album Sgt Pepper-ov Loneli Hearts Club Band.

Kritika je Sgt Pepper-ov Loneli Hearts Club Band dugo vremena smatrala za najbolji album “The Beatles”, a ponovno je objavljen u junu 2017. godine, tako da se na prvo mjesto na top listama vratio poslije 49 godina i 125 dana. Tako su “The Beatlesi”  sada uspjeli da obore sopstveni rekord za više od 100 dana.

Ovaj uspjeh iznenadio je sera Pola Makartnija, iako on i dalje smatra da to jeste „prokleto dobar album“.

Ujedno, Abbey Road je i najprodavaniji vinil ove nedjelje, sa nešto manje od 9.000 prodatih primjeraka.

Tačno prije 50 godina snimljena je i kultna fotografija na kojoj Džon Lenon, Pol Makartni, Džordž Harison i Ringo Star prelaze preko pešačkog prelaza u istoimenoj ulici ispred studija u kome su snimali svoj 11. album.

Iako su početne reakcije kritike bila pomješane, danas se smatra da je Abbey Road veliki komercijalni i muzički trijumf “The Beatlesa” koji je na simboličan način zaokružio epohu ove grupe, nekoliko mjeseci prije njenog zvaničnog raspada.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider