Sutra 127 godina od rođenja Ive Andrića

Izvor: Srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 5 dana u

Kultura

Foto izvor: Arhiva

Najveći pisac na srpskom jeziku Ivo Andrić, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, član Srpske akademije nauka i umetnosti i diplomata rođen je 9. oktobra 1892. godine.

Briljantni stilista, pisac velikih romana: “Na Drini ćuprija”, “Travnička hronika”, “Prokleta Avlija”, “Gospođica”, mnogobrojnih pripovjedaka i poetskih zapisa “Eksponto” , “Znakovi pored puta” spada u red najboljih pisaca 20. vijeka.

Andrić je imao buran život, mada je njegova priroda više odgovarala uzdržanom i povučenom umjetniku.

Ivo Andrić je bio ubijeđeni zagovornik ujedinjenja Južnih Slovena. Član “Mlade Bosne”, predratni jugoslovenski diplomata, koji je karijeru završio upravo u Berlinu u osvit bombardovanja Beograda.

Tokom rata Andrić je bio u Srbiji. Odbio je da učestvuje u javnom životu i da išta objavljuje za vrijeme njemačke okupacije.

Pošto mu je otac bio katolički sveštenik, Andrić je poznavao taj milje i bio je žestoki kritičar ponašanja Katoličke crkve u doba Nezavisne Države Hrvatske, a Alojzija Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa, krivio je za ćutanje tokom genocida nad Srbima.

Andrić je iza sebe ostavio pisani testament u kome svoje književno djelo stavlja među srpsku književnu baštinu.

Svojim književnim djelom i umjetničkom snagom Ivo Andrić je sebe svrstao među najveće Srbe 20. vijeka.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar