Studentsko pozorište „Pale“ putuje na festival u Poljsku

Izvor: Paljanske novosti

Objavio:

trebevic.net

- prije 8 mjeseci u

Kultura

Foto izvor: Paljanske novosti

Studentsko pozorište „Pale“ otputovaće kasno večeras u poljski grad Nova Sol na Međunarodni festival amaterskih pozorišta, gdje će izvesti višestruko nagrađivanu predstavu „186. stepenik“.

Član paljanskog pozorišta Nemanja Popović, rekao je da je velika čast učestvovati na jednom od najvećih svjetskih festivala kada su u pitanju amaterska pozorišta.

Drago nam je da smo prepoznati i izvan granica BiH i Srbije i da ostvarujemo kontakte u inostranstvu. Tema predstave je logor Mathauzen i Drugi svjetski rat, dakle tema poznata poljskoj publici, jer je njihova zemlja prva bila na udaru u tom ratu. Ali, ovo nije samo priča o Drugom svjetskom ratu i stradanju Jevreja u logorima. To je i priča o čovjeku koji traži istinu i spreman je dati život za nju, a takvih ljudi je danas relativno malo – naglasio je Popović.

Popović, koji u ovoj predstavi glumi nekadašnjeg jevrejskog logoraša Emanuela Goldmana, rekao je da će osam članova pozorišta otputovati za Poljsku.

Ide nas petoro glumaca, dvoje koji su zaduženi za tehniku i jedna djevojka zadužena za šminku. Što se tiče Studentskog pozorišta očekivanja su uvijek skromna, ali s obzirom na to da ćemo izvesti predstavu koju igramo 40. put i koja je pokupila brojne nagrade na ozbiljnim festivalima očekujemo da kvalitet bude prepoznat. Organizatori festivala su izrazili želju da upravo sa ovom predstavom i nastupimo – naglasio je Popović.

Predstava „186. stepenik“ priča je o susretu novinara londonskog „Gardijana“ Majkla Higinsa, čiji lik tumači Veljko Đoković, i nekadašnjeg mathauzenskog logoraša Emanuela Goldmana, koji pokušavaju otpetljati zamršeno klupko istorije i doći do konačne istine o dešavanjima u logoru iz 1943. godine.

Ovaj komad nastao je po tekstu Borislava Pekića i dugo godina je izvođen u formi radio – drame, dok je Studentsko pozorište „Pale“ prilagodilo tekst za izvođenje pred pozorišnom publikom.

Režiju „186. stepenika“ potpisuje Nemanja Kostić, a Studentsko pozorište „Pale“ predstavljalo je, ovom predstavom, Republiku Srpsku na manifestaciji „Dani Srpske u Srbiji“ 2018. i 2019. godine.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider