Stećci kod Foče, zaštićeni Uneskom, postali vidljivi i pristupačni

Izvor: srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 mjeseci u

Kultura

Foto izvor: rtrs

Asocijacija mladih Foča uredila je lokalitet stećaka Mramor-Crkvina u selu Vrbica u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait, koji je na listi svjetske baštine Uneska.

Stećci su bili teško pristupačni, zarasli u gusto šiblje, koje su volonteri Asocijacije mladih raskresali i ovo izuzetno vrijedno nalazište srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika učinili vidljivim i olakšali mu pristup.

Foto izvor: radiofoca

Volonterima Asocijacije mladih u čišćenju su pomogli članovi opštinske Turističke organizacije, Muzeja Stare Hercegovine i Civilne zaštite, a posao su nadgledali stručnjaci Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske.

Foto izvor: radiofoca

Postavljena je i turistička signalizacija koju je obezbijedila Turistička organizacija.

Predsjednik Asocijacije mladih Aleksandar Vidojević kaže da se na ovom lokalitetu, udaljenom oko 200 metara od puta Zavait-Čelebići, nalazi oko 220 stećaka.

– Uklonili smo šikaru i omogućili pristup stećcima, a Turistička organizacija je obezbijedila putokaze koji su postavljeni u mjestu Zavait. Na samom lokalitetu postavljena je informativna tabla na kojoj stoji da su stećci pod zaštitom Uneska – rekao je Vidojević.

On je istakao da je ova lokacija stećaka veoma interesantna i jedna od najznačajnijih u BiH.

– Veliki je broj ukrasa, a posebno su značajni krstovi, pastirski štap, mačevi. Nadamo se da će u budućnosti ovaj veoma atraktivni lokalitet biti u većoj mjeri posjećen i predstavljen cijeloj zajednici – naveo je Vidojević.

Akcija čišćenja pristupa stećcima organizovana je u okviru projekta “U kamenu uklesano” Fondacije Mak Dizdar.

Asocijacija mladih ranije je uredila i lokalitet stećaka na uzvišenju iznad Foče u blizini sela Zubovići.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar