Sari Bosiljčić nagrada za najbolju žensku ulogu

Izvor: Srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 4 mjeseci u

Kultura

Foto izvor: Srna

Učenica Srednjoškolskog centra “Vasilije Ostroški” na Sokocu Sara Bosiljčić (17) dobila je prvu nagradu za najbolju žensku glavnu ulogu u kratkom dokumentarno-igranom filmu “Odustajanje nije opcija” na “Viva film festivalu” u Sarajevu.

Bosiljčićeva je rekla Srni da je film sniman na Sokocu sa srednjoškolcima uz pomoć mentora, u okviru filmske radionice za mlade “Viva škola filma” u kategoriji omladinski film u BiH.

Ona je navela da riječ o šestominutnoj filmskoj priči o djevojci koja uspješno igra fudbal, ali je sredina ne podržava zbog uvriježenog shvatanja da je to “muški sport”.

Bosiljčićeva je rekla da je ideja za film potekla spontano i da je prihvaćena na sastanku sa profesorom Jadrankom Janković i grupom učenika sokolačkog srednjoškolskog centra “Vasilije Ostroški” koji su željeli da se predstave na najbolji mogući način, razbijanjem tabua i ustaljenih mišljenja o prihvatanju različitosti kroz priču o djevojci u maloj sredini koja dobro igra fudbal.

Iako to ubjeđenje nije toliko izraženo u mom gradu, željeli sam na ovaj način skrenuti pažnju javnosti, da treba rušiti mit da je fudbal samo za muškarce – istakla je Bosiljčićeva.

Ona je dodala da je film kratka autentična priča u kojoj je pokazala šta zna sa fudbalskom loptom i uprkos predrasudama sredine u kojoj živi nastavlja dalje, uvjerena da “odustajanje nije opcija”.

Ona je navela da joj ova nagrada znači mnogo, kao vid podrške u sportskom hobiju koji je odbarala, te dodala da joj je žao što nije mogla prisustovati dodjeli zbog putovanja u Njemačku.

Bosiljčićeva je rekla da voli fudbal od malih nogu, a od svoje 13. godine je igrala u Ženskom fudbalskom klubu /ŽFK/ “Sokolac”.

Ona danas igra u ŽFK “Mladost” u Rogatici i sa nestrpljenjem očekuje narednu utakmicu u Doboju.

Uvjerena je da će fudbal biti njen sport sve dok joj okolnosti budu dozvoljavale da igra.

Kratki dokumentarno-igrani film “Odustajanje nije opcija” snimljen je u okviru “Viva film radionice” sa srednjoškolcima na Sokocu i prikazan u zvaničnoj selekciji među 17 omladinskih filmova. Režiser ovog filma je Ana Vučak.

Peti “Viva film festival” održan je od 18. do 22. septembra u Sarajevu i u zvaničnoj selekciji prikazana su 94 filma u kategorijama, turizam, ekologija i religija i 17 omladinskih filmova.

Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider