Prvi dan manifestacije “Rusiji s ljubavlju iz Republike Srpske”

Izvor: srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 4 godine u

Kultura

Foto izvor: srna

U Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu danas su izložene bronzane statue predsjednika Rusije Vladimira Putina i ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova, čime je počela kulturno-prosvjetna i naučna manifestacija pod nazivom “Rusiji s ljubavlju iz Republike Srpske”.

Pozdravljajući goste iz Ambasade Rusije u BiH, kulturne i prosvjetne zvaničnike Istočnog Sarajeva i ostale okupljene, član Organizacionog odbora Ljubo Grković rekao je da je pravi organizator ove manifestacije srpski narod.

“Na ovaj način, srpski narod danas šalje snažnu poruku i riječi zahvalnosti našoj braći, ruskom narodu i predsjedniku Putinu kao velikom zaštitniku i prijatelju srpskog naroda danas, kao što je bio car Nikolaj prije stotinu godina”, dodao je Grković.

On je naveo da se utvrđenim programom promovišu ruska kultura i bratski i prijateljski odnosi, te izražava velika zahvalnost Rusiji. U njemu će učestvovati mnoga nacionalna udruženja iz cijele Republike Srpske, s namjerom da se ukaže na sveobuhvatne veze, promoviše bratstvo i podstakne stvaranje neposrednijih veza sa bratskim ruskim narodom.

“Ovaj program je i svojevrsna poruka onima koji donose odluke u naše ime da vide, saznaju i upamte gdje je naše srce i gdje je usmjerena naša pažnja. Mi želimo da shvate da je ova manifestacija već danas pokazala da je naš put, put na istok”, naglasio je Grković, koji je i predsjednik Opštinskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ “Prosvjeta” iz Istočnog Sarajeva.

Grković je naglasio da će ova manifestacija tokom narednih šest mjeseci sa drugačijim programom biti organizovana u svim gradovima, opštinama i većim mjestima u Republici Srpskoj.

Manifestacija je, kako je rekao, počela u Istočnom Sarajevu gdje je počelo stvaranje Republike Srpske, a iduće sedmice biće u Hercegovini, 9. januara u Banjaluci i nastavlja se njenim održavanjem sve do Đurđevdana.

U svim gradovima biće izložene bronzane statue koje je sačinio i sa članovima Društva srpsko-ruskog prijateljstva i sveslavenskog bratstva iz Doboja finansirao predsjednik Društva Zoran Gajić.

“Nakon što obiđe cijelu Republiku Srpsku, `brončana straža` iz Rusije biće trajno smještena u Ruskom centru u Ritešiću kod Doboja, u neposrednoj blizini manastira Svete Matrone Moskovske”, rekao je Grković.

Predsjednik Društva srpsko-ruskog prijateljstva i sveslavenskog bratstva iz Doboja Zoran Gajić rekao je da su biste, čiji je autor vajar iz Sombora Igor Šeterek, izrađene u livnici “Stanišić” kod Novog Sada.

On je zahvalio Ambasadi Rusije u BiH i ambasadoru Petru Ivancovu na svesrdnoj pomoći koju im pružaju u gradnji brojnih objekata u Republici Srpskoj koji odražavaju duh ruske kulture.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider