Prva zbirka poezije za djecu Milanka Borovčanina Romsoka – Lukina knjiga

Izvor: opstinasokolac.net

Objavio:

trebevic.net

- prije 3 godine u

Kultura

Hrabro i uspješno se Sokočanin Romsok  decenijama  nosio sa stihovima i prozom, neumorno gradio i nadgrađivao  sebe u svijetu književnosti.

Stihovanjem je krenuo u književnu avanturu, na trnovite puteve pjesništva. Kada bi osjetio zamor od rime, zaplovio bi na talasima proze, a potom se ponovo vraćao stihovima. Napisao je 13 knjiga- šest zbirki pjesama i sedam proznih djela. Pisao je decenijama pjesme, romane, pripovijetke, poeme, putopise, za radost onih što vole knjige. Postao poštovano ime među književnim stvaraocima u Republici Srpskoj.

Silnu energiju potrošio je pišući za odrasle, ali u svakoj objavljenoj zbirci poezije našla se i pokoja pjesma za mališane, za one što ne osjećaju zlobu i grijehove ovozemljana. Nakupilo se tih stihova za djecu u njegovim zbirkama, novinama i časopisima, dovoljno da ispune njegovu prvu zbirku poezije za najmlađe. Iz sokolačke Štamparije zakoračila je ovih dana među čitaoce „Lukina knjiga“, koju je Romsok posvetio svojim unučadima – Luki i Katarini, ali i svoj djeci pod kapom nebeskom. To kazuju i sljedeći stihovi.

,,Ova knjiga od zlatnih slova
Nije samo za mene građena.
I za vas ovdje ima snova-
Svima su vrata otvoerena.“

“Ovu knjigu gradio sam punih deset godina. U njoj su stiihovi objavljeni u mojim zbirkama. Knjiga je ovo za male i velike ljude, za moju unučad i sve druge dječije duše. Svaka pjesma ima poruku za malene, kazuje šta bi to trebalo da čine da bi izbjegli ono što nudi povampirena civilizacija i ludilo svakodnevice, uči mališane kako da postanu dobri i plemeniti ljudi. Sredstva za njeno štampanje dugo sam odvajao od skromnog porodičnog budžeta. Dobri čovjek – Mile Šuka, vlasnike Štamparije Sokolac, osjetio je moju muku i ispod cijene stihove proturio kroz štamparske strojeve. Hvala mu, Bog mu pomogao na svakom koraku ovozemaljskom. Srećan sam zbog ove knjige. Baviti se decenijama književnošću, a ne napisati nešto za djecu, bio bi pregolem grijeh”,  kaže Romsok.

Recenzenti zbirke poezije Milanka Borovčanina Romsoka „Lukina knjiga“ bili su Milenko Jevđević i Slobodan Ristović. Ovi ljudi od pera, majstorski, toplo i nadahnuto napisali su svoje viđenje stihova smještenih među koricama pomenutog djela. Izdvajamo dio onog što napisa poeta sa Zlatibora – Slobodan Ristović.

„Lukina knjiga je tanano putorečje, sa izvorištem na dedinom kolenu. Koje žubori i resa u život, otkrivajući sebe i svet oko sebe.

Ova pesmarica je stvarana sa velikim oprezom, na moment i bojažljivio, što je čini “kućom od tvrdog materijala”. Ova pojava nije tako česta među knjigama ove vrste, a pogotovo prvim knjigama. To ukazuje na ozbiljan pristup i poštovanje onih kojima je namenjena. Čime je izbegnuto prazno vrckanje umilnih, zaslađenih i šarenih reči, koje decu na pomenat prevare praznom čarolijom”.

Izdavač Romsokove zbirke poezije za djecu “Lukina knjiga” je sokolački Književni klub “Romanija”. Stihove je lektorisao veliki jezički znalac Grujo Lero iz Bijeljine. Za pripremu tekstova za štapmanje bila je zadužena Gorjana D. Borovčanin, a za prelom Darko Todorović. Autor zanimljivih ilustracija, koje će mališanima pomoći da lakše shvate poruke stihova, je sokolački slikar Nenad–Neško Pržulj. Fotografije su djelo Bojana D.Tošića iz Čajniča.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider