Promocija knjige „Žensko pismo: temporalna antologija“

Izvor: matbibli.rs.ba

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 godina u

Kultura

U Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo, danas, 30. maja, u 19:00 časova održaće se promocija knjige „Žensko pismo: temporalna antologija“.

Riječ je o antologiji aforizama u kojoj su prikazani aforizmi čiji su autori žene i to u periodu od u 120 godina. Knjigu je priredila i tehnički pripremila Deana Sailović. „Žensko pismo – temporalna antologija“ je antologija aforizama u kojoj je predstavljeno stvaralaštvo 180 žena regiona (prostor bivše Jugoslavije). Knjigu otvara kraljica Natalija koja je prva objavila knjigu aforizama 1897. godine. Za njom se u četiri hronološka poglavlja predstavljaju dame koje su pisale ili još uvijek pišu najkraću književnu formu.

„Knjigu koja je pred čitaocima možemo okarakterisati na razne načine. Smatram da bi termin „temporalna antologija“ bio jedan od najboljih. Zbog čega? Pošto knjiga obuhvata same početke nastajanja aforizama koje su dame beležile na našim prostorima, sam taj njen deo možemo okarakterisati kao antologijski, jer je priređivač, Deana Sailović, odabrala najbolje aforizme iz tog perioda. Međutim, krećući se hronološki dospevamo i do autorki koje su žive i još uvek vrlo „živahne“. Na tom mestu bi mogli reći da antologija prerasta u zbornik, pregled, panoramu, možemo je nazvati tim i sličnim imenima, jer autorke zastupljene u ovom delu nisu još rekle „poslednju reč“ u svom stvaralaštvu, pa zbog toga ne mogu biti ni konačno vrednovane.
Spektar tema aforizama možemo posmatrati na dva načina – hronološki i regionalno, odnosno geografski. Hronološki posmatrano, aforizmi na početku ove knjige imaju u sebi mnogo više benignosti i mnogo manje satire nego ovi današnji. Ubojitost ovih prvih je istupljena i stilom koji se nekad koristio u književnosti vremena koji nije uobičavao niti dozvoljavao „zabadanje prsta u oko“ bilo o čemu da se radilo. Od 19. veka pa do danas nastajali su na ovim prostorima različiti aforizmi iz pera autorki. Oni često oslikavaju karakter naroda iz kojih su autorke ponikle, što istovremeno uslovljava njihovu eksplicitnost, duhovitost i krajnji domet njihove satirične oštrice.
„Sličnost u raznolikosti“ bi možda bila najtačnija i najkarakterističnija ocena ovog aforističkog blaga koje se skriva u ovoj knjizi. I na kraju, svakako da jedna, ovako kapitalna knjiga, zaslužuje da se na njoj ubuduće i dalje radi, da se prate mlađi naraštaji aforističarki, što će na kraju dati jednu kompletnu genezu aforizama koje su stvorile žene na ovim prostorima.“ (profesor Oliver Janković)

Na promociji učestvuju: Joka Prorok, Slađana Klačar, Tamara Lujak, Slađana Golijanin, Biba Ramović i Deana Sailović.

Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider