Promocija knjige “Sazdade se bela crkva”, u izdanju Andrićevog instituta

Izvor: SRNA

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 mjeseci u

Kultura

Foto izvor: SRNA

U Matici srpskoj u Beogradu predstavljena je knjiga “Sazdade se bela crkva: srpsko narodno stvaralaštvo Kosova i Metohije”, autora Valentine Pitulić, u izdanju Andrićevog instituta iz Andrićgrada.

Knjiga govori o srpskom narodnom stvaralaštvu Kosova i Metohije, kao izvoru za proučavanje etnopsihološke funkcije usmenog nasleđa Srba sa ovih prostora u očuvanju našeg kulturnog identiteta – od drevnih simbola i običaja paganskog porekla do hrišćanske simbolike u zapisima domaćih i stranih istraživača – rekla je Pitulićeva.

“Neodoljivost narodne snage” koju je Јovan Deretić osjećao u srpskim pjesmama, zahvaljujući narodnom pamćenju i istraživačkim naporima i posvećenosti profesora Valentine Pitulić, živa je na stranicama ove knjige, ocijenjeno je na promociji knjige koja je održana sinoć.

O knjizi su govorili i recenzenti knjige Boško Suvajdžić i Јovan Pejčić.

Skup su pozdravili predsjednik Matice srpske Dragan Stanić i rukovodilac Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta iz Andrićgrada Aleksandra Vraneš.

U umjetničkom programu učestvovali su Isidora Popović, koja je vodila program i kazivala stihove iz narodnih pjesama kosovskometohijskog stvaralaštva, i učenik drugog razreda Gimnazije “Јovan Јovanović Zmaj” Georgije Mrkić, koji je izveo pjesme “Slavni grade” i “Navali se Šar-planino”.

Predstavljanju knjige prisustvovali su i članovi Kosovskometohijskog odbora Matice srpske, čije je predsjednik autor knjige Valentina Pitulić.

Andrićev institut u Andrićgradu objavio je do sada 70 monografskih publikacija i pokrenuo tri periodične publikacije, sa ciljem da doprinosi proučavanjima srpske istorije, nauke o književnosti i o jeziku i kulture, postavljajući ih uvijek u široki komparativni kontekst.

Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider