Predstavljena nova knjiga Žarka Lauševića

Izvor: Večernje novosti

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 godina u

Kultura

Knjiga Žarka Lauševića “Sve prođe, pa i doživotna” u izdanju kuće Hipatija predstavljena je u Beogradu.

Nakon literalnog prvenca poznatog glumca “Godina prođe, dan nikad” uslijedila je “Druga knjiga”, a od 21. decembra u knjižarama će se naći i Lauševićevo najnovije djelo.

Pisac Laušević se još jednom predstavlja kao autor uzbudljivog dramatičnog štiva koje spada u vrhunske zapise dnevničke literature, a potresne ispovjedne bilješke ispisao je kao osuđenik broj 28375 koga pogrdno zovu Glumac, koji već 30 mjeseci leži u zatvoru Zabela.

Odlomke iz knjige čitali su glumci Petar Benčina i Cvijeta Mesić. Na početku promocije okupljenima se video porukom obratio Žarko Laušević koji je napomenuo da ga za Akademiju 28 vezuju snažne emocije.

– Upravo u toj sali sam prije 40 godina imao svoju prvu profesionalnu premijeru. Igrao sam u predstavi “Propast titanika” Hansa Magnusa Encensbergera u režiji Uroša Glavatskog. Bio sam student i moj profesor na FDU Minja Dedić bio je jako ljut na mene tih nedjelja. Igranjem u toj predstavi prekršio sam oštra pravila FDU – kazao je Laušević.

Manojlo Vukotić je kazao da je prva knjiga Lauševića “Godina prođe, dan nikad” prodata u 330 hiljada primjeraka i da je to rekord u posljednjih 40 godina u Srbiji.

– Do tada Lauševića niko nije znao kao pisca, a ta knjiga je imala izuzetno veliku literalnu vrijednost. Laušević se vratio sada svojim željama, nadanjima, zadovoljstvima, igrama …pa pomalo i zabludama – kazao je Vukotić i dodao da ovakvu knjigu ne može da napiše glumac ni kada bi mu Šekspir suflirao.

– Knjigu koju večeras predstavljamo nije u stanju da napiše ni dramski pisac saiskustvom, ni dobar pravnik, ni zatvorenik, jer nema razrezano srce, ojađenu dušu i čistinu kajanja. Ovakvu knjigu je mogao da napiše samo Žarko Laušević, vlasnik sopstvene nadarenosti, gospodar i gospodin scene, ljubavnik filmske igre, nosilac ordenja krivičnih zakona iz dvije zemlje – kazao je Vukotić.

Đorđe Milosavljević je napomenuo da je Žarka upoznao na izuzetno karakterističan način.

– Bio je u kostimu Aćima Katića…Izgledao je nevjerovatno. Naše prijateljstvo jeste mlado, ali među nama postoji veliko poštovanje. On je za mene fantastičan glumac kojeg sam gledao kao klinac i za mene je sjajno da imam priliku da se družim, pričam i razmišljam zajedno sa čovjekom koji je ostvario sve te sjajne uloge – kazao je Milosavljević.

Goran Šušljik je otkrio šta je u njegovom životu zapravo znači Žarko Laušević.

– Meni je Žarko Laušević bio uzor još dok sam živio u Novom Sadu i Subotici i želio da budem gluumac. Imao je ogroman talenat i nevjerovatnu harizmu. Kasnije kada se sve dogodilo to što što se dogodilo, on je za mene postao romantični junak. Tada sam shvatio gdej živim i kako živim. Eto, nedavno smo bili u prilici da sarađujemo na seriji “Koreni”. To je najhrabrija i najljudskija knjiga koju sam čitao. To je priručnik za život – rekao je on.

Radmila Stanković je kazala da je treća knjiga Lauševića na nju ostavila najjači utisak.

– U ovoj knjizi ima svega što podrazumijeva dobru literaturu. Ima ljubavi, ima drame, istine, cinizma, duha, vještine pisanja – rekla je Stankovićeva.

Ostavite komentar

Oglasi

Slider
Slider