Počinje 23. Evropska smotra srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 godine u

Kultura

U Banjaluci će danas početi 23. Evropska smotra srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu, na kojoj će učestvovati između 65 i 70 kulturno-umjetničkih društava iz 14 evropskih zemalja sa oko 4.000 članova.

Iz Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ Piskavica, koje zajedno sa Savezom srpskih udruženja Njemačke organizuje smotru na tvrđavi Kastel, navode da to ovaj događaj čini jednim od najmasovnijih kulturnih događaja u Banjaluci.

U okviru revijalnog programa nastupiće folklorni ansambli iz Čikaga i Milvokija.

Iz KUD Piskavica navode da će tokom smotre biti postavljeno i 25 štandova na kojima će se predstaviti zanatlije poput opančara, proizvođača narodnih nošnji, ali i privrednici iz Republike Srpske i Evrope.

“Riječ je o velikom projektu koji spaja srpsku dijasporu sa maticom na najbolji način, a to je čuvanje identiteta, kulture i običaja srpskog naroda. NJegovanje običajnog života srpskog naroda veoma je važno za generacije koje svoja životna iskustva stiču u rasejanju”, kažu u KUD Piskavica.

Evropsku smotru srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu podržali su Predstavništvo Republike Srpske u Njhemačkoj, predsjednik Republike Srpske, Vlada Republike Srpske, Grad Banjaluka i Turistička organizacija Banjaluka.

Manifestacija će trajati do 20. maja.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

Oglasi

Slider
Slider